Novosti

20. 03. 2006.

OBJAVLJEN MEĐUNARODNI SINDIKALNI PRIRUČNIK O KOLEKTIVNOM PREGOVARANJU

ZAGREB, 20. ožujka 2006. (Hina) - Međunarodni sindikalni priručnik o kolektivnom pregovaranju "Kolektivno pregovaranje - strategije i tehnike pregovaranja", koji su izdali Međunarodna konfederacija slobodnih sindikata (ICFTU) i Svjetska konfederacija rada (WCL), nedavno je objavljen i u Hrvatskoj.
Riječ je o prvoj službenoj seriji zajedničkih priručnika ICFTU-a i WCL-a, izrađenih za sindikate u zemljama Srednje i istočne Europe.
Poseban naglasak stavljen je na inovativne mehanizme i oblike kolektivnog pregovaranja, postizanje ravnoteže obveza na poslu i u obitelji, te ravnopravnosti spolova na radnom mjestu.
Priručnik savjetuje kako osigurati ravnopravnost u pregovorima, što učiniti da se čuje mišljenje žena i kako stvoriti rodno osjetljive pregovaračke uvjete.
Sastavljen je od pet tematskih cjelina: Što su pregovori, Pripreme za pregovore, Za pregovaračkim stolom, Blokada pregovora i Nakon pregovora.
Po ocjeni međunarodnih stručnjaka u izradi priručnika korištena je najsuvremenija interaktivna metodologija, a njime se omogućuje svakom sindikalnom povjereniku da se brzo pripremi za kolektivne pregovore ili predavanje o kolektivnim pregovorima.
Priručnik su pripremile poljska stručnjakinja za sindikalna pitanja Agnieszka Ghinararu i hrvatska sindikalistica i novinarka Jasna A. Petrović, a izvršni urednici priručnika su GRAFEM d.o.o. i Sindikat
poljoprivrede.