Novosti

21. 01. 2019.

Obranjeno pravo na štrajk u HŽ Infrastrukturi

(www.shz.hr) Arbitražni postupak pri Županijskom sudu u Zagrebu u slučaju utvrđivanja proizvodno-održavajućih i nužnih poslova za vrijeme štrajka u HŽ Infrastrukturi d.o.o. okončan u korist radnika.

Proces utvrđivanja proizvodno-održavajućih i nužnih poslova za vrijeme štrajka u HŽ Infrastrukturi d.o.o. koji je započeo u siječnju 2018. godine i trajao je sve do danas, umjesto 15 dana trajao je 365 dana.

 

U slučaju da je bio prihvaćen prijedlog poslodavca da tijekom štrajka mora prometovati 30 do 50 % vlakova iz važećeg voznog reda i kojim bi se maksimalno smanjio broj radnika koji moraju raditi za vrijeme štrajka (isključivo iz razloga uskrate naknade plaće za sve vrijeme provedeno u štrajku) štrajk u HŽ Infrastrukturi d.o.o. bio bi u praksi – neprovediv.

 

Unatoč angažiranju i vanjskog odvjetnika poslodavac nije uspio u svojim namjerama, sindikati su u ovom procesu uspjeli dokazati zakonsko pravo i pobijediti argumentima. Za vrijeme štrajka u HŽ Infrastrukturi ne mora voziti niti jedan vlak, a na radu svakog dana mora biti raspoređeno 1377 radnika, kojima poslodavac ne može uskratiti pravo na plaću za vrijeme štrajka.

 

Godina u kojoj kreću pregovori za novi kolektivni ugovor čini se nije mogla bolje početi.

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Sindikat infrastrukture HŽ

 

Sindikat željezničara Hrvatske