Novosti

13. 07. 2017.

Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo održao sjednicu s temom: „Rad nedjeljom – zabraniti ili platiti?!“

(Sabor.hr) Zagreb - Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo danas je održao sjednicu s temom: „Rad nedjeljom – zabraniti ili platiti?“.

Predsjednik Odbora Gordan Maras uvodno je istaknuo važnost današnje tematske sjednice, dodavši kako Odbor nastoji skrenuti pozornost na ključne probleme s kojima se suočavaju radnici koji rade nedjeljom i državnim blagdanima. Posebno se osvrnuo na sektor trgovine, istaknuvši kako radnici nerijetko rade i blagdanima.

 

Upozorio je i na nedorečenosti zakonskih propisa koji bi se trebali mijenjati u smislu jasno definiranih djelatnosti u kojima bi trebalo raditi nedjeljom i blagdanima uz ispunjavanje svih prava radnika.

 

Ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava Karolina Ivanković predstavila je relevantni zakonski okvir kojim se na općenit način regulira rad nedjeljom i blagdanima. –Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH, opći je propis koji se odnosi na sve zaposlene u RH i kao takav ne pravi razlike u odnosu na pojedine djelatnosti. Zakon propisuje da suu dane blagdana i neradnih dana radnici oslobođeni obveze rada uz pravo na naknadu plaće. Međutim, posebnim propisima mogu biti uređene iznimke od pravila u slučajevima kada priroda posla zahtjeva da određeni radnici rade i u te dane.U takvim slučajevima radnici imaju pravo na povećanu plaću na temelju odredbe članka 94. Zakona o radu (primjerice, ne mogu biti izuzeti od rada nedjeljom radnici koji rade u sustavu zdravstvene ili socijalne skrbi, policije i sl). Postotak uvećanja plaće regulira se putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu, pojasnila je Ivanković.

 

Uime Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota je istaknuo kako se Ministarstvo zalaže za ukidanje rada nedjeljom i stavljanje toga dana u funkciju obitelji. Krešimir Sever u ime Nezavisnih hrvatskih sindikata zalaže se za zabranu rada trgovina nedjeljom te vrlo jasno zakonsko definiranje rada nedjeljom za ostale djelatnosti.

 

U nastavku sjednice razmotrene su i ostale inicijative i prijedlozi kojima bi se uredilo područje rada nedjeljom kao i prava radnika, a sugovornici su suglasni kako je potrebna šira i duža javna raspravao temi rada nedjeljom.