Novosti

05. 10. 2017.

Održan sastanak Radne skupine za praćenje provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja na temu dugotrajne nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj

(MRMS) U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan je sastanak Radne skupine za praćenje provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja pod predsjedanjem državne tajnice Katarine Ivanković – Knežević na temu dugotrajne nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj.

Voditeljica Službe za praćenje međunarodne politike zapošljavanja Dubravka Matić, upoznala je članove Radne skupine s Preporukom Europske unije o integriranju dugotrajno nezaposlenih osoba na tržištu rada čiji je cilj povećati stopu prijelaza iz dugotrajne nezaposlenosti u zaposlenost.

 

Ujedno u Europskoj uniji je potrebno povećati obuhvat dugotrajno nezaposlenih osoba u smislu njihove registracije i u pružanju aktivne podrške, osigurati kvalitetnu koordinaciju između relevantnih pružatelja usluga te povećati učinkovitost intervencija namijenjenih dugotrajno nezaposlenim osobama i poslodavcima. Također, najavljen jePeer reviewna temu „Unaprjeđenje provedbe Preporuke za integriranje dugotrajno nezaposlenih osoba na tržište rada“ koji će se održati u studenom ove godine u Zagrebu. Intencija je da države članice Europske unije (Nizozemska, Estonija, Irska i Slovenija) prikažu svoje primjere dobre prakse i da se vide mogućnosti prenošenja njihovih rješenja u naš sustav.

Luci Marin izložila je aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojima bi se omogućilo brže i kvalitetnije integriranje dugotrajno nezaposlenih na tržište rada poput specijalizacije savjetnika za zapošljavanje, uvođenje Sporazuma o uključivanju na tržište rada, motivacijskog savjetovanja i statistički potpomognutog profiliranja.

 

Posljedice koje uzrokuje dugotrajna nezaposlenost, probleme i izazove predstavila je dr. sc. Valerija Botrić s Ekonomskog instituta, istaknuvši pritom da dugotrajna nezaposlenost implicira veliku udaljenost od tržišta rada budući da nezaposlenima nedostaju vještine koje se traže na tržištu rada. Mjere koje mogu pomoći u suočavanju s izazovima dugotrajne nezaposlenosti su; pomoć nezaposlenima u traženju posla, subvencije troškova rada, obrazovanje dugotrajno nezaposlenih te izravno kreiranje poslova.

Na današnjem sastanku Radne skupine usvojeni su slijedeći zaključci:

 

– potrebno je mjere dodatno usmjeriti na nezaposlene osobe koje su starije od 50 godina.

 

– nužno je unaprijediti mjere kojima bi se pomoglo dugotrajno nezaposlenim osobama s niskom razinom obrazovanja i/ili vještina.

 

– posebna pozornost treba se posvetiti mjerama za aktivaciju neaktivnih osoba.