Novosti

14. 09. 2007.

Okrugli stol sindikata o ulozi međunarodnih financijskih institucija

ZAGREB, 14. rujna 2007. (Hina) - Hrvatska mora u cjelosti prihvatiti europski socijalni model baziran na trajnoj suradnji poslodavaca, države i sindikata oko socijalnih i ekonomskih pitanja, istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Međunarodne financijske institucije i sindikati".

Skup, na kojem je predstavljeno istraživanje o utjecaju međunarodnih financijskih institucija u Hrvatskoj i regiji, organizirali su Savez samostalnih sindikata hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i ISCOS - sindikalni institut za suradnju i razvoj talijanske sindikalne središnjice CISL, u suradnji sa Svjetskom i Europskom konfederacijom sindikata.
Međunarodne financijske institucije podržavaju reforme sustava naslijeđenog iz vremena prije osamostaljenja Hrvatske, istaknuo je Boris Feis iz Međunarodnog odjela SSSH-a, dodajući kako se to odnosi na proces privatizacije, reforme zdravstva i mirovinskog sustava, slobodno kretanje kapitala i napuštanje sustava državnih subvencija poduzećima.
Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond daju zajmove i potpore državama u regiji i često s Vladama dogovaraju politiku prema mirovinskom i socijalnom sustavu, rekla je koordinatorica Međunarodne sindikalne konfederacije za Jugoistočnu Europu Enisa Salimović.
Sindikati pak upozoravaju kako se kroz te politike često smanjuju radnička, ekonomska i socijalna prava.
Na skupu je istaknuto da bi sindikati zemalja u regiji trebali napraviti vlastitu strategiju kako bi bili aktivni partneri u pregovorima oko tih pitanja.
Predsjednik NHS-a Krešimir Sever ustvrdio je da dosadašnje hrvatske Vlade nisu imale vlastite politike prema određenim socijalno-ekonomskim pitanjima već su koristile politike međunarodnih financijskih institucija.
Govoreći o kontroverzama i dilemama vezanim za socijalni model Svjetske banke, Zoran Šućur sa Pravnog fakulteta je istaknuo da je za njega sporno pitanje privatizacije u socijalnoj politici. On nije protiv privatizacije, no njome se ne riješava problem najsiromašnijih slojeva.
Mnoge mjere dovode do smanjenja solidarnosti i porasta nejednakosti, a pitanje je društvenog konsenzusa do koje smo mjere spremni tolerirati da se ta solidarnost smanjuje, istaknuo je Šućur napomenuvši kako treba spriječiti da se na području socijale pojave gubitnici i dobitnici kao i u privatizaciji.