Novosti

03. 07. 2018.

Pavić o kritikama na reformu: To su udarci ispod pojasa

Autor teksta: Elvir Mešanović

(N1) Dobar dio proteklog tjedna prošao je u znaku mirovinske reforme nakon što je ministar Pavić budućim umirovljenicima servirao plan koji većini nije sjeo. Jutros je oporba u Saboru tražila da ministar dođe i odgovori na njihova pitanja.

 

To se nije dogodilo, ali ministar je odgovarao na pitanja novinara ispred Vlade - predstavljen je tek inicijalni prijedlog reforme, još će se raspravljati a mi smo htjeli - osvijestiti javnost o veličini problema. Čini se da ministar Pavić radi korak unatrag.

 

Udarci ispod pojasa - tako ministar Pavić naziva sve kritike na mirovinsku reformu koju je prvo pustio u dvije dnevne novine. Pojašnjenje - sarkastično.

 

"Ono što sam se medijima i svima zahvalio da smo stavili u fokus javnosti probleme, a posebice to da oni koji idu u sljedećih 10 do 15 godina u mirovinu da će imati 500 kuna manje mirovine u prosjeku od sadašnjih umirovljenika za koje znamo da su mirovine male", kaže Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

 

Ima se za avione, spojite agencije i fondove - samo su neke od kritika na račun ministra Pavića.

 

Sramežljivo ga brani ministar financija.

 

"Naravno da uvijek kada imamo proračun i kada radimo realokaciju sredstava i resursa uvijek će biti onih, to je u redu, to je opravdano, dio demokratskog dijaloga da netko kaže zašto ste za ovo, a niste za ono", kaže Zdravko Marić, ministar financija.

 

No taj odgovor ni Pavić ni Marić još uvijek ne nude. Zato sindikati polako počinju razmišljati o novim prosvjedima.

 

"Da bismo mogli poslati dobru poruku onda moramo svi zajedno biti i negdje vani. Ako se ta poruka ne čuje za stolom onda je očito da je treba poslati s ulice pa da ponovno sjednemo za stol i razgovaramo", kaže Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

 

Zbog mirovinske reforme kaos i u Saboru.

 

"I onda su smislili revolucionarnu reformu. A ona glasi: odrecite se svoje štednje, mi ćemo vama u budućnosti dati 27 posto, tako ćemo prebiti dug, a vi ćete ostati bez štednje", kazao je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

 

"To što je Vlada predložila, to o čemu je ministar Marić proteklog tjedna govorio može se nazvati samo jednim, a to je ucjena. Ucjena građanki i građana Hrvatske da daju svoje, da daju ono za što su radili, da daju ono što su štedjeli", kaže Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a.

 

Dok resorni ministar predstavlja reformu, a premijer je brani - u Klubu zastupnika HDZ-a kao da ne znaju o čemu se radi.

 

"Danas o nečemu što je imaginarno, jer iskreno govoreći, ja uopće ne želim govoriti o mirovinskoj reformi jer je nisam vidio. Nisam je vidio i nije ju nitko vidio", kaže Ivan Šuker, saborski zastupnik HDZ-a.

 

No ministar ponavlja da su samo htjeli osvijestiti javnost o veličini problema mirovinskog sustava.

 

Mirovinska reforma već bi se na jesen trebala naći na sjednici Vlade. No čini se da su prije toga na rasporedu teški pregovori.