Novosti

13. 06. 2012.

Pismo glavnog tajnika BWI-a ministrima Jakovini i Mrsiću

HSŠ – Glavni tajnik BWI-a, međunarodne sindikalne udruge u koju je učlanjen Hrvatski sindikat šumarstva, uputio je dopis ministru poljoprivrede, ministru rada i mirovinskog sustava te ravnateljici Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu.
Dopis prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

 

The Building and Wood Workers’ International (BWI), (Međunarodna organizacija radnika u građevinarstvu, šumarstvu i drvnoj industriji), koji predstavlja više od 12  milijuna radnika u 125 zemalja  sa jakim predstavništvom u Europi neugodno je iznenađena informacijom nedavno primljenom od gosp. Željka Kalauza, Predsjednika Hrvatskog sindikata šumarstva, organizacije članice BWI-a. Radi se o inicijativi poslovodstva  Hrvatskih suma d.o.o. Zagreb prema kojoj se traži povećanje produktivnosti u procesu proizvodnje (sječa, izrada) za 40%. Poslovodstvo ne uzima u obzir mišljenje Hrvatskog sindikata šumarstva o spomenutoj problematici. Uz to, proces restrukturiranja Hrvatskih šuma d.o.o. iniciran je od strane poslovodstva također bez uzimanja u obzir stava Hrvatskog sindikata šumarstva.

 

Duboko smo zabrinuti ovakvim razvojem događanja, posebno stoga što je naša suradnja s Hrvatskim sindikatom šumarstva tijekom prošlog desetljeća na jačanju socijalnog dijaloga, poboljšanju uvjeta rada i važnosti FSC certificiranja u Hrvatskim šumama d.o.o. bila dosada uspješna te je bila primjer dobre prakse u Hrvatskoj i široj regiji.

Željeli bismo da obratite pažnju na činjenicu da rad u šumarstvu, posebno rad na sječi i izradi, ima najviše stope smrtnosti od svih industrijskih sektora, s brojnim ozbiljnim ozljedama i opasnosti za zdravlje. Opasnosti za zdravlje uključuju vibracije, buku, prašinu, kemikalije te bolesti i ozljede mišićno-koštanog sustava. Zaštita i sigurnost na radu u šumarstvu regulirana je posebnim nacionalnim i međunarodnim propisima i standardima koji zahtijevaju specifično zdravstveno i sigurnosno obučavanje, sustave i procedure, evaluaciju i praćenje. To uključuje osnivanje Odbora za zaštitu i sigurnost na radu, postojanje predstavnika radnika za zaštitu i sigurnost na radu, te potreba savjetovanja sa sindikatom o bilo kakvim promjenama radnog procesa koji bi mogao utjecati na sigurnost i zaštitu na radu.

 

Zahtjev za povećanjem produktivnosti radnika, predložen od poslovodstva Hrvatskim šuma d.o.o.   predstavlja prijetnju zdravlju i sigurnosti radnika te opasnost od povećanja ozljeda i bolesti na radu.

 

Iznenađeni smo da se to događa u tvrtci koja ima FSC certifikat od 2002. godine kojim se potvrđuje da se s više od 2 milijuna hektara šume gospodari u skladu s strogim ekološkim i socijalnim standardima. Hrvatski sindikat šumarstva i njegovi članovi imali su značajnu i  konstruktivnu ulogu u razvoju i održavanju takvih visokih standarda i dostignuća. Mi, BWI kao punopravni član  FSC – Forest Stewardship Council (Vijeće za nadzor šuma) ponosni smo na to i nastavit ćemo podržavati naše članove u Hrvatskoj.   

 

Zbog toga Vam posebno preporučamo da što je moguće prije zatražite obnovu dijaloga između poslovodstva Hrvatskih šuma d.o.o. i Hrvatskog sindikata šumarstva o traženom povećanju produktivnosti radnika, kao i o procesu restrukturiranja tvrtke. Zabrinuti smo da ukoliko se ovakvo stanje ne riješi da će doći do narušavanja uvjeta rada i odnosa između poslovodstva i radnika. To nije u interesu tvrtke, radnika niti Vlade RH.   

 

Zahvaljujemo na hitnom razmatranju  problema.  Nadamo se skorom javljanju.

 

S poštovanjem,

 

Ambet Yuson

Generalni tajnik

 

Cc:

Gosp.Željko Kalauz

Predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva

 

Gosp. Krešimir Sever

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata – NHS