Novosti

23. 11. 2005.

Pismo NHS-a ministru zdravstva i socijalne skrbi

Osim praznih džepova neki hrvatski građani posjeduju i dobro zdravlje. Što će biti s onima koji imaju prvo, a nemaju drugo?

Da su sindikati čuđenje u svijetu pokazala je i posljednja reakcija NHS-a na napise o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
U NHS-u su tako iz tiska doznali kako je sindikatima citirani zakonski prijedlog dostavljen prije desetak dana, te o tome namjeravaju ozbiljno porazgovarati sa svojim listonošom.
Smetaju ih i neka od rješenja o kojima su također mogli čitati iz tiska, a koja zdravlje uvjetuju dubinom džepa. Kako je radnički džep plitak, a onih koji su nezaposleni i probušen, NHS se pita kliže li se hrvatsko društvo put liberalnog kapitalizma i svih blagodati koje on pruža...

Broj: 207-KS-11/05
Zagreb, 23. studenog 2005.

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi
n/r ministra, gosp. Nevena Ljubičića

Poštovani gospodine ministre,
neugodno smo iznenađeni da po tko zna koji put iznova o reformama u Hrvatskoj, koje predlaže Vlada RH, doznajemo iz novina. Ovoga puta riječ je o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Navodi se kako su sindikati Zakon dobili na uvid prije desetak dana sa rokom očitovanja od tri dana. Mi u Nezavisnim hrvatskim sindikatima nismo ga dobili čak ni na uvid. I dok smo se bavili prijedlogom upućenim iz Vašega ministarstva, a vezano uz snažan financijski udar na bolesne koji bi se dogodio mogućim smanjenjem plaćanja prva tri dana bolovanja, iz medija smo usputno doznavali kako se planira raditi i mnoge druge promjene u sustavu zdravstva, odnosno kako će građani zdravstvenu zaštitu morati sve više dodatno plaćati iz vlastitog džepa. Zar se i ovo malo preostale društvene solidarnosti, koja se koliko toliko očitovala u zdravstvu, mora ukinuti? Nakon što smo poslušali i previše receptura međunarodnih financijskih institucija ne moramo i ne smijemo poslušati i ovu koja u konačnici može značiti i početak kraja solidarnosti u hrvatskome društvu. Najave koje u posljednje vrijeme dolaze iz Vlade RH počevši od jedne porezne stope pa do sve većih participacija građana u zdravstvu očit su znak hrvatskog krajnjeg proklizavanja u liberalni kapitalizam, podrške bogatima i sve većeg tereta na svima ostalima, a posebno najranjivijima, umirovljenicima, nezaposlenima, onima sa najnižim primanjima, bolesnima i siromašnima. Očito je kako u Hrvatskoj nema niti socijalnog partnerstva, niti poštovanja prema socijalnim partnerima pa ako je ponekad možda lagano i živnulo, sada socijalno partnerstvo više na životu ne može održati niti najsuvremenija medicinska oprema. A vjerojatno bi i za tu opremu Vlada u konačnici račun ispostavila građanima. Pitamo se imaju li sjednice GSV-a, sastanci sa predsjednikom i članovima Vlade, različite i imaginarne radne skupine socijalnih partnera i Vlade ikakovog smisla?! Očekujemo od hrvatske javnosti i glasača u Saboru da ovoga puta ne prijeđu olako ili rezignirano preko najava smanjenja prava u zdravstvu i ne dopuste izglasavanje Zakona koji će značiti daljnji prilog konačnom raslojavanju i onako previše na bogate i siromašne raslojenog hrvatskog društva. Sindikati bi svakako trebali biti na čelu takvog socijalnog bunta. Bilo bi dobro da Vlada promisli o svemu što smo napomenuli i ne povlači poteze koji će je još više udaljiti od onih kojima bi trebala služiti. Uistinu nije sve u dobivanju pregovora za ulazak u EU. Nužno je da se Vlada više posveti i potrebama svojih građana u vlastitoj zemlji i da osluhne njihove poruke i promišljanja.

S poštovanjem
PREDSJEDNIK
Krešimir Sever