Novosti

10. 10. 2017.

Pismo potpore NHS-a Sindikatu umirovljenika Hrvatske

Poštovana kolegice Petrović, poštovani članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske!

Nezavisni hrvatski sindikati već dugi niz godina u raznim prigodama upozoravaju na zabrinjavajući položaj umirovljenika u Republici Hrvatskoj. Zabrinjavajući i poražavajući. Ljudi koji su veliki dio svojega života proveli dostojanstveno radeći u raznim nerijetko i ne previše dostojanstvenim radnim uvjetima, koji su svojim radom stvarali nove vrijednosti i oplemenjivali naslijeđene, u starijim bi danima od zaslužene mirovine trebali moći dostojno živjeti, a na žalost u većini to ne mogu.

 

Cijeli su svoj radni vijek predano i požrtvovno stvarali, a za starije se dane nadali da će im umirovljenički dani biti barem pošteđeni briga kako s mirovinom povezati početak i kraj mjeseca. No danas, kad i prosječna mirovina „koketira“ s linijom siromaštva, a veliki dio umirovljenika s čežnjom gleda čak i u tu nisku prosječnu mirovinu, ti godinama očekivani i zasluženi umirovljenički dani većini su umirovljenika prožeti borbom za puko preživljavanje. Prožeti su stresom, razočarenjem, strahom od mogućih poskupljenja, tugom jer ni za blagdane ne mogu dostojno darivati svoje najbliže – supružnike, djecu, unučad… Strepe od gubitka posla svoje djece koja ih uzdržavaju dijelom svojih primanja, a dio umirovljenika od svojih mizernih mirovina uzdržava i svoju djecu koja su bez posla. Strepe i od bolesti i od smrti jer ni za jedno ni za drugo nemaju dovoljno novaca. Puno bi se još toga što „muči“ i „tišti“ umirovljenike dalo nabrojiti.

 

No umirovljenici i oni koji umirovljeničke brige razumiju to znaju, a razne vlasti ionako dugi niz godina nije baš previše briga. Većini umirovljenika u Hrvatskoj danas je teško i s punim su pravom nezadovoljni. I tužni, i nesretni, i razočarani, i ljuti… I na sve to imaju pravo, jer imaju pravo na dostojan život u starijim danima. Život sa manje briga i strepnje, život bez pognute glave dok ruka „prebire“ po spremniku u potrazi za plastičnom bocom. Za sve to nužan je preduvjet dostojna mirovina.

Dostojna mirovina za minuli rad, za sve radom stvoreno i očuvano, za zdravlje i najbolje godine „ostavljene“ i „potrošene“ tijekom rada. Umirovljenici su je zaslužili. Jednostavno, umirovljenici su je zaradili.

 

Zato svih ovih godina progovaramo o umirovljeničkim problemima i podupiremo umirovljenike u njihovom traženju ispunjavanja preduvjeta za njihove dostojne umirovljeničke dane. Jer je to jedino pravedno. Jer su to naši roditelji, djedovi i bake, rodbina, susjedi, prijatelji…

 

Zato podupiremo i ove Vaše najavljene prosvjede na koje ćemo pozvati čelnike i članove sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate. Ovom prigodom želim Vam zahvaliti na Vašem pozivu i potvrditi svoj dolazak na Vaš središnji prosvjed u Zagrebu.

 

S poštovanjem

 

Predsjednik

Krešimir Sever