Novosti

17. 02. 2020.

Porastao broj prijava nezgoda u Hrvatskim autocestama

(NCS) Odjel za sigurnost na radu Hrvatskih autocesta u 2019. godini zabilježio je 10 prijava povjerenika radnika za zaštitu na radu o događajima na radu ili u vezi s radom koji nisu uzrokovali ozljeđivanje radnika, ali bi ga pri minimalno izmijenjenim okolnostima u ponovljenom slučaju mogli uzrokovati.

 

Radi se o značajnom povećanju broja prijava nezgoda s obzirom na 2018. godinu u kojoj nije prijavljena nijedna nezgoda, a zabilježeno je čak 55 ozljeda na radu, što svjedoči o tome da se u posljednjih godinu dana počela mijenjati percepcija povjerenika radnika za zaštitu na radu, kao i samih radnika, o važnosti prijave nezgoda za poboljšanje sigurnosti na radu u poduzeću.

 

Porast broja prijava nezgoda u HAC-u događa se nakon što smo dvije godine zaredom u suradnji s Odjelom za sigurnost na radu HAC-a održali osposobljavanja povjerenika radnika za zaštitu na radu na kojima je jedna od tema bio i program prevencije nesreća (near miss program), a sve raširenije prihvaćanje programa prevencije nesreća među radnicima rezultat je i kontinuiranog zalaganja Odjela za sigurnost na radu koji je u zadnjih godinu dana programu počeo posvećivati više pozornosti na sastancima Odbora za zaštitu na radu.

 

Program prevencije nesreća važan je aspekt sigurnosti na radu u poduzećima u sektoru cestovnog prometa. Naime, istraživanja velikih industrijskih nesreća pokazala su da je svakoj takvoj nesreći prethodilo nekoliko manjih nesreća ili nezgoda s malom ili nevažnom štetom. Na temelju toga je prepoznato da se fokusiranjem na male nesreće i nezgode, njihovim evidentiranjem i, što je najvažnije, analizom svakog pojedinog slučaja u kontekstu funkcioniranja određenog radnog sustava može smanjiti vjerojatnost događanja velikih nesreća.

Nezgodu/near miss događaj treba tretirati kao priliku za poboljšanje stanja sigurnosti i zdravlja i koristiti ga za stalno učenje iz situacija gdje se ozljeda skoro dogodila da bi se stvarne ozljede mogle prevenirati. Obaveza prijava nezgoda/near miss događaja propisana je člankom 21. stavkom 5. Zakona o zaštiti na radu.

 

Više o važnosti programa prevencije nesreća:https://ncs.hr/vijest/vaznost-prijave-nezgoda-za-prevenciju-ozbiljnih-ozljeda-na-radu