Novosti

04. 02. 2020.

Porcije u restoranu u Novom sortirnom centru Hrvatske pošte– taman za ljude na dijeti

www.sindikat-hsp.hr - Nedugo od otvaranja restorana u Novom sortirnom centru, sindikatu su počeli pristizati brojni upiti i konkretne zamjerke radnika vezane za normative obroka koji se nude u restoranu. Gotovo u pravilu, kao „dokazni materijal“ svojih tvrdnji, uz prigovor na količinu u tanjuru, radnici nam šalju fotografije istih tih tanjura i obroka u njima.
Uz redovnu pohvalu osoblju restorana, najčešći prigovor radnika se odnosi na premale porcije pa tako na primjer, jedan naš kolega u svom dopisu tvrdi da je „jučer na meniju bila musaka, doslovce si je mogao pojesti u 5 zalogaja“, dodajući tomu kako „zna da je cijena 15 kuna i svatko će reći da ne moraju jesti ako ne žele“.


 

Naravno da smo Poslodavcu skrenuli pozornost na prispjele pritužbe, tražili da se navodi radnika provjere i da se poduzmu potrebne mjere kako bi obroci bili zadovoljavajući, kako u pogledu količine tako i u pogledu cijene. Pri tomu treba imati u vidu lokaciju NSC-a i preveliku udaljenost najbliže trgovine u kojoj bi bilo moguće naći alternativu za „gablec“ u restoranu. Jednako tako, izrazili smo svoj stav kako „radnički restoran“ nikako nije i ne smije biti mjesto na kojem se razmišlja o profitabilnosti jer mu to nije ni cilj ni svrha, s čim se, treba to reći, Poslodavac složio.

 

Da bi krenuli prema rješenju i utvrdili stvarno stanje „na tanjuru“, direktor Ureda za upravljanje ljudskim resursima i predsjednik Hrvatskog sindikata pošte su stali u red na restoranskoj traci, uzeli dva od tri ponuđena jela i osobno se uvjerili u okus, količinu i cijenu obroka. Iskorištena je prilika porazgovarati sa nekolicinom od brojnih kolegica i kolega koji su se tamo zatekli, kako bi čuli njihovo mišljenje o temi. Valja reći da je većina korisnika restorana pohvalila hranu, neki su ustvrdili da je „bolja i ukusnija nego u Jurišićevoj“, da im je čak i količina u redu jer oni „ionako malo jedu jer čuvaju liniju“.

 

Zaključno treba reći kako je iz viđenog i isprobanog, hrana u restoranu NSC-a okusom skroz u redu, ali je količinom prilagođena upravo onima koji čuvaju liniju i malo jedu. Znajući da u NSC-u radi veliki broj radnika čije radno mjesto zahtjeva teški fizički rad koji troši i iscrpljuje, normiranih 12 dkg purećeg odreska koji nakon pripreme teško dostiže desetak dekagrama, više je nego jasno da je količina nedostatna i da je potrebno povećati porcije uz razumnu (minimalnu) korekciju cijena. U tom pogledu su Poslodavac i Sindikat suglasni te će se u najskorije vrijeme iznaći bolji model od ovog sadašnjeg.