Novosti

16. 02. 2015.

Poslodavci koji zapošljavaju mlade pod Mrsićevom paskom

Na godišnjoj razini poslodavac, kada zaposli mladog radnika, može ostvariti uštedu od 16,6 tisuća kuna * Foto: S. DRECHSLER

POTICAJ »DO 30 GODINA« MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA NADZIRAT ĆE KAKO PODUZETNICI KORISTE POREZNU OLAKŠICU

(NOVI LIST) ZAGREB » Poslodavci koji od ove godine koriste novu poreznu olakšicu za zapošljavanje mladih radnika u dobi do 30 godina, mogli bi biti pod pojačanom paskom inspektora rada. Na taj način, kako se neslužbeno može čuti iz resornog ministarstva rada i mirovinskog sustava, provjeravat će se je li došlo do iskorištavanja olakšice.

 

Naime, poslodavci koji zaposle mladu osobu na neodređeno vrijeme pet godina su oslobođeni plaćanja doprinosa na osnovicu plaće, odnosno zdravstvenog doprinosa, doprinosa za zapošljavanje i doprinosa za zaštitu zdravlja na radu. Uoči uvođenja te olakšice iz ministarstva rada u više navrata naglašavano je kako će se propisati i uvjeti za njeno korištenje, koji bi trebali osigurati da poslodavac ne otpusti već zaposlene radnike i zamjene ih radnom snagom za koju prvih pet godina mogu koristiti olakšicu. No, takav zaštitni mehanizam nije ugrađen iz, kako se objašnjava, tehničkih razloga. Ova porezna olakšica, naime, službeno nije dio mjera, odnosno potpora za poticanje zapošljavanja koje se provode preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Regulirana je Zakonom o doprinosima, a on navodi tri uvjeta koja poslodavac treba ispuniti kako bi iskoristio mogućnost neplaćanja doprinosa na plaću. Osim sklapanja ugovora sa osobom do 30 godina života i to na neodređeno vrijeme, uvjet je da ta mlada osoba nije imala prethodno sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme s istim poslodavcem.

Oslobađanje od plaćanja doprinosa na osnovicu za zapošljavanje mlade osobe, poslodavcima je zanimljiva mjera koja će se zasigurno koristiti. No, deblji kraj zbog te mjere mogli bi izvući radnici koji rade na određeno vrijeme, posebno oni koji su prešli 30-u godinu i kojima se ugovori nakon isteka neće produžavati, već će ih poslodavac zamijeniti jeftinijim mlađim radnikom. Mjesečno poslodavac na doprinosima na plaću može uštediti gotovo 1,4 tisuće kuna. Na godišnjoj razini riječ je o uštedi od 16,6 tisuća kuna ako je riječ o isplati prosječne plaće. Ona prema zadnjim podacima državne statistike iznosi 8.039 kuna bruto, odnosno 5.678 kuna neto, ako je riječ o radniku koji plaća prirez po stopi od 12 posto.

U resornom ministarstvu naglašavaju kako će i poslodavci koji koriste tu poreznu olakšicu biti pod paskom inspektora rada. Pokaže li praksa da su poslodavci tu poreznu olakšicu iskoristili kako bi se riješili dijela postojeće radne snage i zamijenili je novom jeftinijom, pronaći će se model za njihovo kažnjavanje. No, radnicima koji su ostali bez posla, jer su poslodavcu bili skupi, to će biti slaba utjeha.

 

G. GALIĆ