Novosti

14. 09. 2006.

Poslodavci očekuju veći broj novozaposlenih i sporiji rast plaća

ZAGREB - Indeks tržišta rada, koji portal MojPosao računa anketirajući poslodavce i posloprimce o njihovim očekivanjima na tržištu rada, ponovno je u porastu. Prema anketi, poslodavci očekuju sporiji rast plaća i porast broja novozaposlenih zbog rasta poslovanja. Čak tri četvrtine posloprimaca smatra da ima dobre šanse za nalaženje boljeg posla, posebice na području novih tehnologija.
U kolovozu je za indeks tržišta rada, koji se računa tromjesečno, anketirano 127 poslodavaca i 1492 posloprimca. Budući da se indeks računa posebno, za poslodavce se uzima u obzir postotak onih koji očekuju da će plaće u sljedećih godinu dana rasti barem jednako koliko su rasle u proteklih 12 mjeseci te očekivana promjena broja radnika u idućih šest mjeseci.

Za posloprimce se uzima u obzir procjena mogućnosti nalaženja boljeg posla. Podindeks za poslodavce u kolovozu je iznosio 101,7 postotnih poena u odnosu na 99,9 u svibnju 2006. godine. Prema provedenoj anketi, čak 78 posto poslodavaca se izjasnilo da namjerava povećati broj zaposlenih u sljedećih 12 mjeseci, što je za 11,6 posto više u odnosu na svibanjske rezultate. S druge strane, 54,8 posto poslodavaca smatra da će u idućem razdoblju morati povećavati plaće barem istom brzinom kojom su ih povećavali u proteklom razdoblju. Čak 75 posto posloprimaca smatra da su im izgledi za nalaženje boljeg posla vrlo dobri, dobri ili osrednji, što je za 3,4 posto više u odnosu na drugo tromjesečje 2006. godine. Znatan porast oba podindeksa uzrokovao je ukupni porast Indeksa tržišta rada. Od 78 posto poslodavaca koji će povećati broj zaposlenih u idućih 12 mjeseci većina, odnosno njih 69 posto, učinit će to zbog rasta poslovanja, 25 posto jer im nedostaje radnika za postojeće poslovanje, a preostali zbog restrukturiranja i drugih razloga. Novo zapošljavanje planiraju poslodavci iz područja novih tehnologija, njih 84,2 posto, a slijede trgovinske, uslužne te proizvodne djelatnosti. (Poslovni dnevnik, piše: Ksenija Rukavina)

Poslovni optimizam u blagom padu
ZAGREB - "Hendal-Liderov indeks poslovnog optimizma" (HLIPO) za kolovoz s vrijednošću 113,3 niži je za 2 indeksna poena u odnosu na prethodni mjesec, no i dalje je u kvadrantu gospodarskog buma, a rezultati istraživanja za kolovoz pokazatelj su znatnog porasta optimizma u odnosu na isti mjesec prošle godine kada je vrijednost HLIPO-a iznosila samo 102,7 poena. Pad poslovnog optimizma u odnosu na srpanj zabilježen je u gotovo svim sektorima, izuzev sektora prijevoza i usluga čija je vrijednost nezamjetno viša u kolovozu. Sektor graditeljstva (121,4) s već standardno visokom vrijednošću indeksa optimizma ponovo je najoptimističnija djelatnost iako bilježi pad od 7,3 poena u odnosu na ovogodišnji srpanj, a optimizam u ovom sektoru u kolovozu prošle godine bio je blago viši (123,6 poena). Proizvodnja je ujedno, uz prijevoz i usluge, jedina djelatnost koja u kolovozu bilježi višu ocjenu poslovnih očekivanja u idućih šest mjeseci, od ocjene trenutne poslovne situacije. Najpesimističnija djelatnost je ponovo trgovina s vrijednošću 106,6 indeksnih poena. Iako bilježi pad za 0,7 indeksnih poena u odnosu na prethodni mjesec, daleko je optimističnija nego u kolovozu 2005. (H)