Novosti

24. 04. 2020.

Poslovanje društva HŽ Putnički prijevoz u doba pandemije

Pandemija je povod donošenju odluke o obustavi prijevoza putnika u društvu HŽ Putnički prijevoz, a zbog nastalih problema u poslovanju Društva u tijeku su pregovori Uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. i tri reprezentativna sindikata..

Činjenica je da je HŽ PP jedino željezničko društvo čiji je rad, zbog odluke Stožera, gotovo potpuno obustavljen te se time nalazi u specifičnoj situaciji.

 

Prema podacima Uprave ( u vjerodostojnost podataka nismo sigurni) procijenjeni gubitak u prihodima HŽPP-a iznosit će 130 mil. kn do kraja ove godine (oko 17%).

 

Od prvog dana zaustavljanja prometa sindikati su zauzeli proaktivan stav tražeći da sve odluke koje će se donositi radi ušteda moraju biti donesene tako da ušteda na radnicima bude krajnja mjera. Tek kad se iscrpe sve druge rezerve, ako će biti potrebno, razgovarat će se o mjerama prema radnicima, međutim, uvjereni smo da se to može izbjeći.

 

Također, ustrajali smo i ustrajat ćemo na tome da pristup ovoj situaciji mora biti različit za vrijeme dok vlakovi ne voze, u odnosu na vrijeme kada se normalizira promet. Stav sindikata je da nakon uspostave prometa ne može biti nikakvih posljedica na radničke plaće, s obzirom da Uprava može i konačno mora pronaći uštede u sektoru koji je tijekom posljedenjih više od dvadeset godina nedirnut i u kojem bujaju plaće i izmišljaju se radna mjesta s unosnim plaćama i to kako se kojem članu Uprave prohtije.

 

Ako je kriza – kriza je za sve!

 

Paralelno s tim, a uvažavajući činjenicu da su vlakovi naprosto stali, ustrajali smo na prijedlogu da se dio vremena dok vlakovi stoje mora radnicima evidentirati kao dio godišnjeg odmora koji će biti plaćen u 100%-tnom iznosu, vodeći računa da svakom radniku mora ostati bar 11 dana godišnjeg odmora (najmanje dva tjedna) kako bi ga mogao provesti po svom izboru. O postotku smanjenja za ostalo evidentirano vrijeme tijekom obustave prometa (dakle, dok smo kod kuće) pregovori su još u tijeku i očekujemo da ćemo tijekom idućeg tjedna postići razumno i pravedno rješenje kako bi svaki radnik što manje osjetio posljedice krize i obustave prometa.

 

O detaljima pregovora i pregovaračke platforme poslodavca za zaključivanje dodatka KU, kao i o pregovaračkim stajalištima sindikata, članovi se mogu informirati kod svog sindikalnog povjerenika.

 

 

 

Sindikat hrvatskih željezničara

 

Ivan Forgač, predsjednik

 

 

 

Sindikat strojovođa Hrvatske

 

Nenad Mrgan, predsjednik

 

 

 

Sindikat željezničara Hrvatske

 

Zoran Maršić, predsjednik