Novosti

21. 07. 2006.

POSLOVNI DNEVNIK: EK najavljuje borbu protiv crnog tržišta rada

Tijekom ljetnih mjeseci i mnogi muzičari rade na crno

ZAGREB - Europska komisija planira predstaviti prijedlog zakona kojim bi se uskladile kazne za zapošljavanje na crno, prenose europski mediji najavu iz Bruxellesa. Te bi se kazne određivale kompanijama koje izrabljuju ilegalne radnike iz trećih, ali i zemalja u okviru Europske unije, a Bruxelles time želi spriječiti nastajanje logora za robovsku radnu snagu kakav je nedavno otkriven u Italiji, pri čemu je uloga roblja pripala poljskim radnicima.
Borba protiv crnog tržišta rada među glavnim je prioritetima paketa propisa koji je u srijedu usvojen u Bruxellesu a cilja na suzbijanje nezakonitog doseljavanja. Franco Frattini, potpredsjednik EK, nadležan za pravosuđe, najavio je da će istražiti mogućnost predstavljanja posebnog europskog instrumenta za "kažnjavanje onih biznismena koji prihvaćaju, ohrabruju ili aktivno podupiru rad na crno".

Neke su članice već uvele kazne u rasponu od sastavljanja crnih lista poslodavaca aktivnih na crnom tržištu rada i njihova isključivanja iz ugovora o javnoj nabavi do sankcija predviđenih za kazneno djelo i obveze sniženja troškova povratka nezakonito zaposlenih ilegalnih doseljenika. Frattini priželjkuje da i EU usvoji popis sličnih mjera koje bi se primjenjivale na cijelom njegovu teritoriju. Povjerenik EU za socijalnu politiku Vladimir Špidla, nadležan i za zapošljavanje, provest će istragu o gospodarskim posljedicama zapošljavanja na crno i raširenosti te pojave u Europi. Bruxelles tvrdi da aktualne mogućnosti za rad na crno u nekoliko zemalja, ponajprije u građevinarskom i tekstilnom sektoru i kateringu, privlače ilegalne doseljenike u Europu. Članice bi trebale postrožiti kontrolu kako bi spriječile rad na crno i uvesti strože sankcije za "okrutne biznismene" koji izrabljuju ilegalne doseljenike, dok bi usklađeni popis takvih sankcija mogao funkcionirati kako dodatni alat za sprječavanje te pojave, upozoravaju u EK. EU će sljedeće godine uvesti novi sustav "pravodobnog uzbunjivanja" u vezi s reguliranjem statusa nezakonitih doseljenika, a najavljena je i studija o praksi, posljedicama i utjecaju reguliranja njihova statusa u cijelom EU. (H)