Novosti

10. 07. 2006.

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA USTANOVE U KULTURI GRADA SISKA

(HSDK, 10. srpnja) Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi potpisao je u ponedjeljak 10.srpnja 2006. Kolektivni ugovor za zaposlene u ustanovama kulture Grada Siska – Knjižnicu i čitaonicu, Gradski muzej i Dom kulture “Kristalna kocka vedrine”.
Plaće zaposlenika u kulturnim ustanovama povećane su između 15 i 25 posto , a sva ostala prava kulturnih radnika Siska izjednačena su s pravima zaposlenih u upravnim tijelima Gradske uprave. Ugovor je potpisan na rok važenja od 4 godine, a primjenjivat će se od 1.lipnja 2006.

Do ovoga rezultata sindikat nije došao u jednostavnoj proceduri. Nakon neuspjelih pregovora i odbijanja Grada Siska da se ujednače plaće i prava zaposlenih u kulturnim ustanovama s onima u upravnim tijelima, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi otvorio je postupak mirenja. Gospodarsko-socijalno vijeće za miritelja je imenovala mr.sc. Viktora Gotovca. U prilično dugom postupku mirenja koji je trajao više od mjesec dana, ipak je postignut sporazum i konačno potpisan Kolektivni ugovor, kojim je sindikat zadovoljan. Nada se samo da se neće ponoviti situacija iz 2003. kada je odmah nakon potpisa Kolektivnoga ugovora za ustanove u kulturi Grada Siska ,Gradsko poglavarstvo izvršilo korekciju koeficijenata za obračun plaća za upravne radnike i tako dovelo do disproporcije u plaćama iste stručne spreme do 35 posto na štetu kulturnjaka. Kako HSDK kao glavni kriterij u svim pregovorima postavlja položaj upravnih radnika, kojima je obrazovnom strukturom najsličniji, to je i u Sisku na ovaj način ostvaren glavni cilj – ujednačavanje materijalnoga položaja kulturnih radnika s ostalim korisnicima proračuna, što uključuje podjelu kako pozitivnih tako i negativnih proračunskih kretanja, te osigurava osjećaj pravednosti i podjednake cijene rada korisnika proračuna.
Od početka godine to je šesti kolektivni ugovor koji je Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi potpisao s gradskim poglavarstvima (Dubrovnik, Koprivnica, Čakovec, Zagreb, Šibenik Sisak). Do 20. srpnja potpisat će se i ugovori u Osijeku za HNK i Dječje kazalište, te aneks ugovora u Karlovcu i Primorsko-goranskoj županiji. U tijeku su pregovori s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, te u Križevcima, Slavonskom Brodu i Đakovu na izradi kolektivnih ugovora, a u Splitu se pregovara o izmjenama.