Novosti

27. 03. 2006.

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U USTANOVAMA KULTURE U ZAGREBU

ZAGREB, 27. ožujka 2006. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić i predsjednica Nezavisnog sindikata bibliotečnih djelatnika Hrvatske Đurđica Pugelnik potpisali su danas Kolektivni ugovor (KU) za zaposlene u ustanovama kulture Grada Zagreba.
Potpisnici novog KU-a istaknuli su kako će njime materijalni položaj zaposlenih u 38 zagrebačkih kulturnih ustanova biti izjednačen sa zaposlenicima u gradskoj upravi, a sva materijalna prava, kao što su
regres, božićnica, uskrsnica i razne pomoći, usklađene su s onima u gradskoj upravi.
Osnovica zaposlenih u ustanovama kulture iznosit će 3.000 kuna, dok je u gradskoj upravi 3.050 kuna, rekla je Đurđica Pugelnik. Prosječna plaća zaposlenih u ustanovama kulture odsad će u netu iznositi oko 6.000 kuna.
Prisjećajući se da je, kada je prvi puta izabran za gradonačelnika, plaća zaposlenih u kulturi bila manja za 26 do 33 posto, Bandić je istaknuo kako je za njihove plaće u proračunu osigurano preko 14 milijuna kuna.
Time će biti ispravljena višegodišnja nepravda prema zaposlenima u kulturnim ustanovama, rekao je Bandić zaključivši da bez socijalnog mira nema ni kulturnih programa, niti investicija.
Pilić je najavila da će i u drugim hrvatskim gradovima početi pregovori o izjednačavanju materijalnog položaja zaposlenih u kulturi s onima u upravi. Tako će već ovog tjedna započeti kolektivni pregovori u Sisku i Karlovcu.