Novosti

28. 01. 2020.

Potpisan prvi Kolektivni ugovor za Optima Telekom d.d.

(HST) Unatoč činjenici da je Optima-Telekom d.d. i predstečajnoj nagodbi, Poslodavac i Hrvatski sindikat telekomunikacija sklopili su 1. Kolektivni ugovor za Optima Telekom koji garantira solidnu razinu prava radnika.

 

Dogovoren je petodnevni radni tjedan, te tjedni odmor na način da se garantira da radnicima tjedni odmor neće biti raspoređen na dane blagdana unutar tjedna, kao i povećana plaća i dodatni dan tjednog odmora za radnike koji rade na blagdan. Također, ukoliko poslodavac pred blagdan radi kraće, isti broj sati kasnije mogu koristiti i radnici koji nisu mogli raditi kraće pred blagdan. Na taj način se osigurava da za mjesečnu plaću svi radnici efektivno rade jednak broj radnih sati.

 

Dogovoren je godišnji odmor iznad zakonom propisanog minimuma, kao i dodatni slobodni dani za važne događaje u životu radnika.

 

Definirano je povećana plaća za rad noću, prekovremeni rad, rad na blagdan i u pripravnosti.

 

Definirana je visina isplate dara djeci, kao obveza isplate božićnice i uskrsnice u skladu s financijskim mogućnostima Poslodavca.

 

Utvrđena je visina solidarnih potpora i mogućnost isplate nagrade radnicima.

 

Jedna od bitnih odrednica je i otpremnina radnika u slučaju poslovno i osobno uvjetovanih razloga koja je veća od zakonske otpremnine za radnike koji imaju preko 5 godina staža kod Poslodavca.

 

Hrvatski sindikat telekomunikacija je zadovoljan postignutim obzirom na činjenicu da se očekuje prodaja kompanije. Neovisno o vlasničkoj strukturi ili restrukturiranjima, radnicima se garantira razina stečenih prava i otpremnine.