Novosti

09. 12. 2011.

Potpisan ugovor o pristupanju EU – ‘Hrvatska se vraća kući’

Ivo Josipović i Jadranka Kosor potpisuju ugovor o pristupanju / PXL

(poslovni.hr) Hrvatska je danas u Bruxellesu potpisala Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, čijom će članicom postati za godinu i pol dana nakon ratifikacije ugovora u Hrvatskoj i zemljama članicama.

Potpis na pristupni ugovor stavili su točno u 10:33 hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednica tehničke vlade Jadranka Kosor. Potpisivanje je započelo u 10:25 i trajalo je 20 minuta. Prva zemlja koja je potpisala ugovor bila je Belgija, a posljednja Velika Britanija.

Završetkom svečanog potpisivanja ugovora na koji su potpise stavili čelnici 27 zemalja EU te hrvatski predsjednik i premijerka Hrvatska je promijenila status iz zemlje kandidata za članstvo za EU u pristupajuću zemlju. Nakon svečanog potpisivanja uslijedilo je zajedničko fotografiranje.

 

Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. srpnja 2013. nakon što se u zemlji održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije.

 

Potpisivanju su prethodili uvodni govori. Kako javlja HRT, prvi se nazočnima obratio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Rekao je kako je danas radostan dan za RH ali i za EU. "Svaki puta kada nova članica pristupa Uniji ponovo se potvrđuju europske vrijednosti", rekao je. "Postignuća Hrvatske pokazuju svima u regiji da napornim radom i ustrajnošću, može se ostvariti europska perspektiva. Hrvatska je bila pionir, i pokazala je da je budućnost Zapadnog Balkana u EU", istaknuo je.

 

Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, istaknuo je kako je ovo poseban trenutak za RH i EU. "Danas odajemo priznanje uspjehu hrvatskog naroda. Hrvatska je pokazala da je udovoljila strogim uvjetima proširenja. Hrvatska danas se uvelike razlikuje od zemlje koja je tražila pristup", rekao je. Upozorio da će Komisija i dalje pratiti napredak Hrvatske. "Šaljemo signal hrvatskim susjedima - europska ponuda je na stolu. Naša politika prošpirenja ostaje najučinkovitije oruđe za napredak istočne Europe", istaknuo je Barroso i čestitao Hrvatskoj.

Ivo Josipović pozdravio je prisutne europske čelnike te se kratko osvrnuo na put naše zemlje ka članstvu u Uniji. "Moderna se Hrvatska vraća kući. Nažalost, taj je povratak uključivao i rat, istaknuo je dodajući da je uspjeh naše zemlje ujedno i uspjeh Europe. S Europom je Hrvatska bogatija, s Hrvatskom je Europa bogatija", rekao je Josipović.

 

Jadranka Kosor je govorila o putu koji je Hrvatska prešla, od osamostaljena preko rata i obnove, do pristupanja EU-u. "Hrvatska se vraća kući. Hrvatski se narod vraća zajednici europskih naroda želeći pridonijeti zajedničkoj budućnosti. Hrvatski će biti 24 službeni jezik u EU", istaknula je Kosor te izrazila uvjerenje da će Hrvati na referendumu potvrditi ulazak u EU. "Neka živi jedina i vječna Hrvatska, neka živi Europska unija", zaključila je.

 

(pd)