Novosti

23. 01. 2019.

Pravosudnim policajcima prekipjelo: Strahuju za zdravlje zbog zaraznih bolesti, traže pomoć ministarstva

NISU BILI NA SISTEMATSKOM

Matea Damjanović

Pobuna pravosudnih policajaca zbog ukidanja liječničkog pregleda. Službenici u USKOK-u prijete štrajkom

(VIJESTI.HR) Pravosudnim policajcima je prekipjelo. Javno upozoravaju kako većina njih u proteklih deset godina nije obavila sistematski pregled iako na to imaju pravo.

 

Mnogi pravosudni policajcistrahuju za zdravlje zbog zaraznih bolesti jer nemaju ni zaštitnu opremu poput odijela ili maski. Obratili su se za pomoć ministarstvu pravosuđa.

 

Problemi pravosudnih policajaca godinama stoje iza zatvorenih vrata.Zbog uvjeta u kojima rade zabrinuti su za svoje zdravlje.

 

"Prije par mjeseci je bio slučaj gdje se kolega na Općinskom građanskom sudu nabio na iglu u torbi. Nema protokola u takvim situacijama šta da se radi", ispričao je Jelenko Krešo, dopredsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske

 

Kažu da nikada nisu bili cijepljeni protiv hepatitisa, zabrinuti su i za zdravlje svojih obitelji.

 

"Rendgen uređaji, zašto se moraju rukama pregledavati torbice u 21. stoljeću? Imate čistih tobica da se razumijemo, imate od neopranog veša, uložaka, nema što nema. Nekada vam se izbljuje doslovno", priznaje Krešo.

 

Sindikat upozorava da velik broj pravosudnih policajaca u posljednjih deset godina nije obavio sistematski pregled, iako po Kolektivnom ugovoruna to imaju pravo.

 

"Tražit ćemo da nas upute na sistemastski pregled. Morat će nas pustiti u mirovinu jer oni nemaju druga radnamjesta za nas ako nas proglase nesposobnima, tj. oduzmu nam ovlaštenje, a za mirovni neće nas pustiti jer jednostavno nema tko raditi", kazao je Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske.

 

Traže i bolju edukaciju i zaštitu od zaraznih bolesti, jer često ne znaju od čega boluju zatvorenici.

 

"U zadnje vrijeme srećemo se sa što više tih vozača ilegalaca miganata. Ne znamo o kome se radi, koliko godina ima, njegovu kriminalnu prošlost, a da ne govorimo jesu li zaraženi s nekom bolesti jer oni su u svakodnevnim kontakima s tim imigranitma", nadodaje Taterević.

 

 

U Ministarstvu pravosuđa priznaju probleme

 

"Nama je zaista žao zbog toga i samo dio naših službenika je prošao liječničke preglede i ove godine ćemo mi obaviti to", izjavila je Ana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa.

 

U suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo planiraju dodatne edukacije.

 

"Sve što bude u mogućnosti Ministarstva zdravstva, mi ćemo im pomoći", obećao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

 

U Hrvatskoj je trenutačno zaposleno nešto više od 1.500 pravosudnih policajaca. Dok svi rade na poslovima osiguranja, sada traže da se država pobrine i za njih.