Novosti

22. 09. 2013.

Predstavnici sindikata i HKD-a Napredak u studijskom posjetu Nizozemskoj

NHS - Nizozemska organizacija „Socires“, koja promiče i radi na projektima socijalnog dijaloga, u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvo „Napredak“ i Europskim centrom za radnička pitanja (EZA) organizirala je od 18. do 22. rujna studijski posjet predstavnika sindikata iz zemalja regije i HKD-a „Napredak“ u Nizozemskoj. Predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata BiH, Sindikata Grada Mostara, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ iz Srbije, Unije slobodnih sindikata Crne Gore i „Napretka“ imali su priliku upoznati se s radom nizozemskih sindikata, ali i iznimno snažnim socijalnim dijalogom koji se po „polder modelu“ vodi između predstavnika sindikata, poslodavaca i vlasti.

Nizozemski model savjetovanja socijalnih partnera o socijalno-ekonomskim pitanjima često nazivaju „Polder model“. Polderi su komadi zemlje koji su bili „osvojeni“ od mora polaganjem nasipa, crpljenjem vode i gradnjom kanala. Kako bi se polderi izgradili trebalo je međusobno surađivati, a ne biti u sukobu i upravo su time vođeni i sudionici socijalnog dijaloga.


U Nizozemskoj djeluju tri sindikalne središnjice, a ovom prigodom goste iz Jugoistočne Europe ugostili su predstavnici Nacionalne federacije kršćanskih sindikata (CNV) i Nizozemske konfederacije sindikata (FNV). Također je organiziran posjet Institutu za obuku predstavnika sindikata SBI, kao i Socijalno-gospodarskom vijeću Nizozemske.


Nizozemska, koja broji oko 17 milijuna stanovnika, ima nezaposlenost od 6,7 posto. Tako 700.000 nezaposlenih u postotku i nije prevelik broj, ali se svakako smatra problemom. Prosječna plaća iznosi oko 2.400 eura, a osnovna mirovina je 1017 eura. Tri sindikata ukupno imaju oko milijun i 900 tisuća članova, a FNV je najjača sindikalna organizacija s oko milijun i 400 tisuća članova. CNV broj oko 350 tisuća, a Sindikat državnih službenika oko 150.000, što znači da je 27 posto zaposlenih ujedno i učlanjeno i neki od sindikata.


Iznimno uspješan posjet omogućio je sudionicima da uvide kako se socijalni dijalog može uspješno realizirati dobrom suradnjom i uvažavanjem svih sudionika, a u razgovorima se mogao uspoređivati socijalni dijalog u zemljama Jugoistočne Europe te se ujedno došlo do ideja kako se svaki dijalog može znatno unaprijediti radi razvoja pojedinih društava.


Suradnja na planu socijalnog dijaloga, a uz podršku Europske unije, bit će nastavljena realizacijom različitih projekata u zemljama regije. 

Nezavisne hrvatske sindikate je na ovom studijskom posjetu predstavljao Božo Mikuš, predsjednik SIndikata naftnog gospodarstva.