Novosti

11. 10. 2013.

Prosvjed upozorenja protiv izmjena Zakona o radu

NHS - Na današnjim pregovorima o Zakonu o radu ministar rada i mirovinskog sustava nije prihvatio paket prijedloga Nezavisnih hrvatskih sindikata i Saveza samostalnih sindikata Hrvtaske, a koji su mu upućeni 9. listopada 2013. godine.
Od četiri ključne točke ministar je spreman ostaviti dosadašnje odredbe vezane uz pravilnik o radu i odustati od financijski uvjetovanog otkaza te i dalje u Zakonu ostaviti institut otpremnina dok se to područje eventualno ne uredi kroz neki drugi zakon.


No kad je riječ o rasporedu radnog vremena i odredbama o sudskom raskidu radnog odnosa, ministar nije spreman prihvatiti sindikalne stavove i odustati od svojih smatrajući da bez odredbi, kako su predložili, najavljene izmjene Zakona neće dosegnuti duh koji je on najavio, a to je olakšavanje restrukturiranja poslodavcima i zaštita radnika. Kako doista ni u jednoj od tih dviju odredbi kako ih predlaže ministarstvo ne prepoznajemo taj duh o kojemu govori ministar, predstavnici NHS-a i SSSH-a napustili su pregovore. U tome su ih podržali i kolege iz MHS-a i HURS-a. Ministrovo pisano očitovanje o  prijedlozima NHS-a i SSSH još uvijek očekujemo, a slijedom navedenoga NHS i SSSH organizirat će u

četvrtak, 17. listopada u 9 sati ujutro prosvjed predsjednika, povjerenika i aktivista svojih udruženih sindikata pred Ministarstvom rada i mirovinskog sustava , Ulica grada Vukovara 78, a od kuda će se prosvjednici zajednički uputiti do sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca, Ulica Pavla Hatza 12.
 
Bit će to PROSVJED UPOZORENJA, a nakon toga će, ovisno o stavovima Vlade, uslijediti i organizacija drugih aktivnosti otpora protiv takvih izmjena Zakona o radu.