Novosti

16. 03. 2018.

Prosvjed zbog društvene neodgovornosti Hrvatskog Telekoma

OBAVIJEST O ODRŽAVAJU PROSVJEDA ZBOG DRUŠTVENE NEODGOVORNOSTI UPRAVE HRVATSKOG TELEKOMA

Vrijeme održavanja: 17. 03. 2018. godine u 11.00 sati
Mjesto održavanja: Zagreb, Trg Petra Preradovića 3 (Cvjetni trg) ispred T-centra

Organizatori:
- Hrvatski sindikat Telekomunikacija (www.hst.hr)- Juko Cikojević - 099-33-66-011
- Republički sindikat radnika Hrvatske (www.rsr.hr) – Ivan Majdak - 098-47-60-05
- Nezavisni hrvatski sindikati (www.nhs.hr) - Krešimir Sever

 

ZAŠTO PROSVJED?

 

Financijski rezultati Hrvatskog Telekoma za 2017. godinu pokazuju da je završena još jedna uspješna godina i da je zadržana uvjerljivo vodeća pozicija u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta. Vlasnik kompanije, Deutsche Telekom je zadovoljan financijskim rezultatima, ali

 

 

KORISNICI HRVATSKOG TELEKOMA SU NEZADOVOLJNI !!

 

RADNICI HRVATSKOG TELEKOMA SU NEZADOVOLJNI !!

 

 

1. Profit stranom vlasniku preko leđa hrvatskih GRAĐANA:

 

PremaIndeksu digitalnoga gospodarstva i društva (Digital Economy and Society IndexDESI 2017) Hrvatska zauzima 24. mjesto od 28 članica Europske unije, odnosno jedno mjesto niže nego što je bila u izvješću 2016. godine. Hrvatska je ostvarila određeni napredak u svih pet kategorija koji mjeri DESI, a razlog njenog pada za jedno mjesto je brži rast digitalizacije ostalih zemalja Unije.

 

Hrvatska bilježispor napredak u razvoju širokopojasne mreže. Povećana je pokrivenost kao i broj pretplatnika, no vrijednost tih pokazatelja je i dalje ispod prosjeka EU-a. Cijene fiksnog širokopojasnog pristupa i dalje su izrazito visoke. Ostvaruje se napredak u uvođenju pokretne širokopojasne mreže, ali to nije dovoljno!!

 

(Preuzmi prezentaciju)

 

2. Profit stranom vlasniku preko leđahrvatskih RADNIKA:

 

Pitamo se GDJE SU NAŠA RADNA MJESTA?? Hrvatski Telekom je od 2000. godine otpustio preko 10.000 radnika, ali je bilo i zapošljavanja, pa od 11.400 radnika koliko je bilo u trenutku kada je kompaniju kupio Deutsche Telekom, danas je zaposleno tek 3.900 radnika.

 

Pitamo se GDJE JE DRUŠTVENA ODGOVORNOST HRVATSKOG TELEKOMA, kompanije koja poslujući na hrvatskom tržištu iznosi najveći profit van granica Republike Hrvatske,a ukupno 70% radnika koji rade za Hrvatski Telekom ima plaću manju od prosjeka Republike Hrvatske.

 

Ako najprofitabilnija kompanija u Hrvatskoj tako mizerno plaća radnike, tko će onda zadržati naše stručnjake u Hrvatskoj? Tko će izgraditi digitalno društvo? Tko će podići standard hrvatskih građana? Tko će kupovati i koristiti vrhunske tehnološke usluge?

 

3. KATASTROFALAN ODNOS UPRAVE HT-a PREMA RADNICIMA?

 

Uprava Hrvatskog Telekoma se hvali Certifikatom Poslodavac-Partnerza izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Hrvatski sindikat telekomunikacija od Selectio d.o.o., kompanije koja dodjeljuje certifikat, zatražio je povlačenje certifikata obzirom da smatramo da je postupanje Hrvatskog Telekoma nespojivo s certifikatom kojim se ocjenjuje izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima.

 

Kakvi su kriteriji za dodjelu Certifikata kada ga dobiva kompanija koja ima pravomoćne presude koje potvrđuju da se u HT-u diskriminiraju radnici i pravomoćne presude da Hrvatski Telekom nezakonito otpušta radnike?

 

Kakav je to Poslodavac koji krši zakone Republike Hrvatske?

 

Kakav je to Poslodavac - Partner kod kojeg je u četiri godine iz kompanije otišla ili dobila otkaz polovica radnika?

 

Kakav je to Poslodavac - Partner kojiukida stalnaradna mjesta i zamjenjuje ih agencijskim radnim mjestima i studentskim radom? Preko 40% radnika koji rade u Hrvatskom Telekomu rade na „privremenim“ radnim mjestima.

 

Preko70% radnika koji rade za Hrvatski Telekom ima plaću manju od prosjeka Republike Hrvatske.Može li Uprava čiji članovi imaju plaće od 100.000,00 do 300.000,00 kuna mjesečno razumjeti brige i potrebe radnika koji imaju plaće 4.000,00 kuna mjesečno?? Ali, zajednički prosjek plaća Uprave, vodećih menadžera i radnika na zavidnoj je razini, zar ne??

 

SINDIKATI TRAŽE PREGOVORE O VARIJABILNOJ PLAĆI

 

TRAŽIMO DRUŠTVENU ODGOVORNOST KOMPANIJE

I PRAVEDNO USKLAĐENJE INTERESA IZMEĐU VLASNIKA KAPITALA I RADNIKA

 

Za HST: Juko Cikojević

 

Za RSRH: Ivan Majdak