Novosti

18. 12. 2007.

Radionica o radničkim pravima i položaju sindikata u multinacionalnim kompanijama

(NHS) U organizaciji Međunarodne konfederacije sindikata, u Kotoru (Crna Gora), je od 11. do 13. prosinca 2007., održana radionica na temu «Kako zaštititi radnička prava i položaj sindikata u privatnom sektoru i multinacionalnim kompanijama“. Na radionici su sudjelovali predstavnici sindikata iz Makedonije, Albanije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske. Nezavisne hrvatske sindikate predstavljali su Tanja Justić, voditeljica Regionalnog ureda NHS-a u Rijeci i Domagoj Rebić, pravnik-stručni suradnik u Regionalnom uredu NHS-a u Zagrebu.

Sudionici su predstavili situaciju i dali primjere iz svojih zemalja o stanju radničkih prava i sindikalnom organiziranju. Presjek iznesenog ukazuje na: teškoće sindikalnog organiziranja u privatnom sektoru (onemogućavanje ili ograničavanje djelovanja); reorganizacije i tehnološki viškovi u multinacionalnim kompanijama; nedostatak socijalnog dijaloga; smanjenje prava radnika (materijalna i druga); kršenje zakonskih odrednica koje reguliraju radno zakonodavstvo (velik obim prekovremenog rada, nemogućnost korištenja godišnjih odmora..), velik broj pokrenutih sudskih postupaka u zaštiti prava članova sindikata (zbog novčanih potraživanja, nezakonitih otkaza..), strah radnika od gubitka posla, mobbing.
Tvrtke o kojima se govorilo, te na čijim postupanjima su se temeljili izneseni primjeri odnose se na: privatni sektor (trgovina, tekstil, građevinarstvo, cestovni promet, zaštitarstvo..) i multinacionalne kompanije: Coca Cola, Deutsche telekom, Compass Group International, bankarski sektor, Henkel, Le Benerre…

Tanja Justić