Novosti

14. 02. 2008.

Radionica u Kotoru

Višnja Stanišić, predsjednica Radničkog sindikata HZMO-a

NHS -Od 11. – 13. veljače u malom gradiću Muo/Kotor (Crna Gora) održan je seminar/radionica pod nazivom „Dostojanstven rad i dostojanstven život za žene.“ Seminaru su prisustvovale predstavnice žena iz saveza koji su članovi ili partneri ITUC/PERC-a iz zemalja jugoistočne Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Srbije, te Hrvatske kao gosta.

Radionicu je otvorila Jasna Petrović, Regionalna koordinatorica Ženske mreže. Prisutne je pozdravila Rafaela Lazarević, dogradonačelnica Kotora, a o položaju žena u Crnoj Gori govorila je Nada Drobnjak iz Ureda za ravnopravnost spolova. Prezentaciju kampanje „Dostojanstven rad i dostojanstven život za žene“ izložila je Marieke Koning iz ITUC-a. Ureda za ravnopravnost spolova, a o provedbi iste na području Jugoistočne Europe govorila je Jasna Petrović koja je naglasila da ova kampanja ima nekoliko ključnih datuma. Prvi je 8. ožujak, Međunarodni dan žena koji je ujedno i početak kampanje. 7. listopada je međunarodni dan akcije, svjetski dan prava na dostojanstveni rad, svjetski dan ITUC-a, dan koji će se obilježiti aktivnostima na svim područjima. Treći ključni datum je 25. studeni kada je dan Ujedinjenih naroda i kada će se poslati jasne poruke protiv nasilja nad ženama, te seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu. Kao primjer navela je početak kampanje u Hrvatskoj gdje će se 8. ožujka, na 100 godišnjicu Dana žena u organizaciji Ženske mreže, Sekcije žena SSSH, Žena HUS-a te Odbora žena NHS-a organizirati prosvjedna povorka s jasnim porukama za ravnopravnošću i većom sigurnošću žena na radnom mjestu.
Nakon završetka prezentacija, održana je radionica koja je na vrlo slikoviti i poučan način pokazala kako strateški planirati, kako osnažiti položaj žena u sindikatima te kako i na koji način voditi kampanje.
Seminar je završen izborom nove koordinatorice za jugoistočnu Europu (Hrvatska je bila gost na seminaru) budući je dosadašnja koordinatorica Rosa Popović iz Crne Gore prihvatila novi posao u nevladinoj organizaciji.
Višnja Stanišić