Novosti

16. 05. 2017.

Radnicima Zvečeva isplaćene plaće za ožujak, nastavljaju rad

(HRT) Svim radnicima tvrtke Zvečevo isplaćene su plaće za ožujak, štrajk prestaje i oni sutra u 6 sati nastavljaju s radom, izvijestio je sindikat.

Radnici Zvečeva rad su obustavili jučer ujutro jer 69 od ukupno 282 radnika nije dobilo plaće za ožujak. Tvrtka Zvečevo nalazi se u financijskim problemima, a račun tvrtke blokiran je već 40 dana.

 

"Oko 13,30 sati dobili smo i pismenu potvrdu da su isplaćene sve plaće. Na sastanku svih zaposlenika odlučeno je da sutra u 6 sati nastavljamo normalno s radom", rekao je za Hinu Josip Plaskur, sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata u Zvečevu.

 

Predstavnici radnika i štrajkaški odbor danas se sastao s Upravom tvrtke kako bi doznao u kojem smjeru se razvija situacija vezana uz poslovanje tvrtke i kakve su mogućnosti za stabilizaciju poslovanja.

 

"Razgovarali smo, ali nema nekih pomaka. Pokušali su krivnju za ovu situaciju svaliti na nas. Rečeno nam je kako traže rješenje za izlaz iz ove situacije. Ono što mi možemo reći je da nećemo dozvoliti da ovo ode u krivom smjeru. Postoje zainteresirani investitori, imamo kvalitetne proizvode i naš je interes da se rad ove tvrtke očuva", kaže Plaskur.

 

Štrajk su organizirale sindikalne podružnice PPDIV-a i Nezavisnog sindikata.

 

Požeška prehrambena tvrtka - jedan od dobavljača Agrokora - priznala je da joj prijeti financijski slom jer je 40 dana u neprekidnoj blokadi. U Zvečevu naglašavaju kako će financijsko restrukturiranje tvrtke podržati Vlada u sklopu projekta Slavonija. Dodaju i kako je Zvečevo samo jedna u nizu tvrtki koje trpe posljedice stanja na domaćem i regionalnom tržištu. Zvečevo je jedan od Agrokorovih dobavljača, a za Konzum su radili čokolade K plus.

 

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić komentirala je siutaciju u Zvečevu. "Zvečevo je privatna tvrtka i mogu samo vlasniku i Upravi Zvečeva preporučiti da nađu strateškog pratnera koji bi osnažio proizvodnju i tvrtki otvorio nove prilike na tržištu", poručila je Dalić.