Novosti

11. 10. 2017.

Rasprava povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada

Samo zajedničkim djelovanjem sindikati mogu izboriti dostojanstvene plaće za hrvatske radnike

Povodom desete godišnjice obilježavanja Svjetskog dana dostojanstvenog rada, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) organizirali su raspravu pod nazivom „Snažan sindikalni pokret za dostojanstvo rada – Kako do većih plaća i kvalitetnijih radnih mjesta za sve radnike?“, koja je održana 11. listopada u Kući Europe u Zagrebu.

 

Poodom desete godišnjice obilježavanja Svjetskog dana dostojanstvenog rada, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) organizirali su raspravu pod nazivom „Snažan sindikalni pokret za dostojanstvo rada –Kako do većih plaća i kvalitetnijih radnih mjesta za sve radnike?, koja je održana 11. listopada u Kući Europe u Zagrebu.

Na raspravi su iznijeti podaci o kretanju plaća u Hrvatskoj i drugim članicama Europske unije od 2007. do 2015. g., koji pokazuju da su realne plaće u Hrvatskoj u tom razdoblju pale za 2,5 posto, budući da je porast nominalnih plaća bio manji od inflacije. Istovremeno, u većini ostalih država EU, a posebno u novim članicama, realne su plaće rasle. Po gospodarskom rastu trenutno nauspješnije nove članice, Poljska i Bugarska, taj su rast postigle upravo uz snažno povećanje minimalne i prosječne plaće.

 

Budući da povećanje plaća uzrokuje porast potrošnje, te tako povratno utječe na rast ekonomije, ono nije „sebični“ interes radnika i sindikata, nego preduvjet održivog gospodarskog oporavka. Stoga porast plaća, za koji se potrebno izboriti kako kroz kolektivne pregovore na svim razinama, tako i kroz povećanje minimalne plaće, mora predstavljati prioritet hrvatskog sindikalnog pokreta, te ujedno biti poticajem zajedničkog djelovanja svih sindikalnih središnjica, ali i sindikata neudruženih u središnjice. Samo zajedničkim i koordiniranim pritiskom na poslodavace i donositelje odluka sindikati mogu izboriti dostojne plaće za hrvatske radnike, zaključeno je tijekom rasprave.

 

Svi se slažemo kako je zahtjev za veće plaće opravdan, pravodoban i realan, kako je nužan za dobrobit svih radnika i građana, ali i za pravedan i održiv ekonomski rast. Ključno je pitanje  danas kako taj zahtjev ostvariti. Jedno je sigurno: da bismo u tome uspjeli, nužni su solidarnost i zajedništvo svih radnika i sindikata! U ostvarivanju toga cilja moramo, i hoćemo, koristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju - od pregovora za stolom, do akcija u tvornicama, tvrtkama i na ulicama, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.


U ovome trenutku Hrvatska hitno treba povećanje svih plaća uključujući minimalnu, smanjenje fleksibilnosti sustava rada uključujući i nestandardne oblike zapošljavanja i rada, treba više stalnih i sigurnih poslova, jačanje i omasovljenje sindikalnog pokreta i veću opredijeljenost za kolektivno pregovaranje, rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

 

 

Moramo se organizirati – sindikati trebaju više članova, i to aktivnih članova, jer nam poslodavci neće samo tako dati veće plaće. Radnici se moraju držati zajedno, i boriti za pošteni udio u profitu koji stvaraju. Moramo se organizirati na svim razinama, uključujući gransku, nacionalnu i europsku. Ne bi smjelo biti nikakve sumnje o postignućima za europske radnike koje je izborio sindikalni pokret. Samo radeći zajedno možemo se izboriti za Europsku uniju koja će voditi računa o potrebama radnih ljudi, izjavila je konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC) Esther Lynch.

 

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), čiji su SSSH i NHS članovi, predstavlja 181 milijun radnika u 163 države i teritorija, te okuplja 340 nacionalnih sindikalnih središnjica. Od 2007. g. ITUC i njezine članice obilježavaju 7. listopada kao Svjetski dan dostojanstvenog rada.

 

 

BORBA ZA RADNIČKA PRAVA

 

Svjetski dan dostojanstvenog rada: Pet posto zaposlenih ispod granice siromaštva. Tražimo bolje uvjete rada

U posljednje dvije godine promijenile su se tri vlade i četiri ministra, a sindikalci još uvijek traže izmjenu zakona o minimalnoj plaći te da u nju ne ulaze dodaci utvrđeni Zakonom o radu, prvenstveno, prekovremeni rad, kako radnici ne bi trebali raditi i do 100 sati prekovremeno da bi dobili minimalnu plaću.

 

(Novilist.hr) ZAGREB– U povodu obilježavanja 10. obljetnice Svjetskog dana dostojanstvenog rada (7. listopada) u Kući ljudskih prava u Zagrebu održana je u srijedu rasprava o borbi za dostojanstvenu minimalnu plaću i veće plaće za sve radnike, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata, na kojoj je istaknuto kako je pet posto zaposlenih ispod granice siromaštva.

 

Nakon dugogodišnje gospodarske krize u Hrvatskoj još traje socijalna kriza i radnici ne osjećaju ekonomski opravak unatoč rastu BDP-a. Hrvatska je i dalje na europskom dnu po plaćama radnika i zabrinjava rastući trend iseljavanja, rečeno je na skupu.

 

Predsjednik SSSH Mladen Novosel istaknuo je kako su raspravu pokrenuli sa zahtjevom za bolje uvjete rada, plaće i životni standard radnika. Ocijenio je kako je teškom govoriti o dostojanstvu hrvatskih radnika kada ga se tretira kao trošak, a njegova zasluga se ne spominje u ostvarenju gospodarskog rasta od 2,9 posto prema MMF-u.

Turistička sezona je na izmaku, govori se o prihodu od 10 milijardi eura, no nitko ne govori koliko je u tome neisplaćenih plaća i prekovremenih sati radnika u ugostiteljstvu, dodao je.

 

Ove godine, na razini Europske konfederacije sindikata, sindikalna borba usmjerena je na povećanje plaća, bolja i kvalitetnija radna mjesta, istaknuo je Novosel. Podsjetio je kako su se u posljednje dvije godine promijenile tri vlade i četiri ministra, a sindikalci još uvijek traže izmjenu zakona o minimalnoj plaći te da u nju ne ulaze dodaci utvrđeni Zakonom o radu, prvenstveno, prekovremeni rad, kako radnici ne bi trebali raditi i do 100 sati prekovremeno da bi dobili minimalnu plaću.

 

To jednostavno više ne smijemo dopustiti, naglasio je Novosel.

 

Kroz kolektivne pregovore s poslodavcima tražimo povećanja plaća, jer vjerujemo da za to postoje argumenti, dodao je, te najavio da SSSH pokreće aktivnosti oko organiziranja prosvjeda, ako se u idućih nekoliko dana ne započnu pregovori o visini minimalne plaće.

 

Novosel je pojasnio kako traže povećanje minimalne plaće na razinu od 50 posto prosječne plaće, a sada je oko 40 posto, »što znači da govorimo o povećanju od nekih 500 kuna, sa sadašnjih 2620 na 3100 kuna.Volio bih vidjeti poslodavca koji nije u stanju isplatiti toliku plaću u neto iznosu«, poručio je Novosel.

 

 

Pet posto zaposlenih ispod granice siromaštva

 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever upozorio je kako je Hrvatska zemlja s najvišim rastom nesigurnih poslova unutar EU, a što je, uz niske plaće, jedan od glavnih razloga iseljavanja mladih, posebice visokobrazovanih, iz zemlje.

 

Ocijenio je kako je u Hrvatskoj vrijeme za promjenu gospodarske i socijalne politike, jer su se dosadašnje zasnivale na niskim plaćama i uštedama na radnicima, a pokazale su se pogrešnima budući su tako stečenu dobit poslodavci pretvarali u svoje zarade, a ne u investicije.

 

Jedino rast svih plaća donosi nova radna mjesta kroz povećanju potražnju i potrebu za radom, jamči povećano punjenje proračuna i mirovinskog sustava, istaknuo je Sever.

 

Također je rekao kako poslodavac koji nije u stanju isplatiti minimalnu plaću, bolje da ni ne posluje, nego da imamo fingiranu zaposlenost siromašnih radnika. Upozorio je kako je u Hrvatskoj trenutno pet posto zaposlenih ispod granice siromaštva.

 

Ester Lynch iz Europske konfederacije sindikata (ETUC) kazala je kako je vrijeme za povećanje plaća uslijed gospodarskog rasta, a to pokazuju i pokazatelji MMF-a.

 

Ocijenila je i da su neprihvatljive tako velike razlike u plaćama zaposlenih u starim i novim članicama EU. Stoga tražimo pravednije plaće i poslodavci bi ih zajedno za zaposlenicima trebali ispregovarati, zaključila e Lynch.