Novosti

25. 01. 2019.

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života: Komisija pozdravlja današnji dogovor

Europska komisija - Izjava

Bruxelles, 24. siječnja 2019. - Europski parlament i Vijeće danas su postigli privremeni dogovor o prijedlogu Europske komisije za novu direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika. Prvi potpredsjednik Frans Timmermans i povjerenice Marianne Thyssen i Vĕra Jourová pozdravili su sporazum sljedećim riječima:

 

Privremeni sporazum koji su danas postigli Europski parlament, Vijeće i Europska komisija donosi dobre vijesti obiteljima u Europi. Europski stup socijalnih prava odnosi se na poboljšanje svakodnevnog života Europljana. Današnji sporazum doprinosi konkretnom ostvarenju te vizije jer se njime obiteljima sa zaposlenim roditeljima i skrbnicima omogućuje da odluče kako će kombinirati rad i obiteljski život. To je velik korak prema Europi s istaknutijom socijalnom komponentom u duhu načela na kojima se temelji stup socijalnih prava.

 

Novim pravilima o ravnoteži između poslovnog i privatnog života koja su primjerena za 21. stoljeće omogućit će se zaposlenim ženama i muškarcima da ravnopravno dijele obveze skrbi o djeci i rodbini. Današnjim se sporazumom utvrđuje europski minimalni standard od 10 dana očinskog dopusta za očeve nakon rođenja njihova djeteta uz naknadu u visini naknade za bolovanje. Osim toga, jača se postojeće pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta, određivanjem dva mjeseca neprenosivog dopusta za roditelje i uvođenjem naknade za ta dva mjeseca u iznosu koji će odrediti države članice. Dogovorili smo se i o europskim odredbama za novo pravo radnika – skrbnički dopust u trajanju od pet dana godišnje po radniku. I na kraju, ali ne i manje važno, novim se pravilima jača pravo svih roditelja i skrbnika da zatraže fleksibilnije uvjete rada.

 

Pritom nije riječ samo o jačanju prava pojedinaca; nova su pravila model kako se mogu uskladiti socijalni i gospodarski prioriteti. Njima će se poduzećima omogućiti da privuku i zadrže talentirane žene i muškarce, a koristit će i europskom gospodarstvu te doprinijeti smanjenju razlike u zaposlenosti između muškaraca i žena. Poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života za žene i muškarce nije samo pravedno, nego i pametno.