Novosti

14. 12. 2011.

Regionalna konferencija – Doprinos sindikata u reformama mirovinskih sustava

NHS – U Zagrebu se 13. i 14. prosinca održavala regionalna konferencija pod nazivom „Doprinos sindikata u reformama mirovinskih sustava u zemljama Zapadnog Balkana“. Konferencija je označavala kraj dvogodišnjeg projekta koji se provodio u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji uz pomoć vlade Kraljevine Norveške te zajedno sa norveškom sindikalnom središnjicom LO, Paneuropskim regionalnim vijećema Međunarodne konfederacje sindikata i stručnjacima iz sindikalnih središnjica iz zemalja ove regije.

 

 

Završna konferencija u Zagrebu organizirana je u koordinaciji Paneuropskog regionalnog vijeća s Međunarodnom organizacijom poslodavaca i Centrom za poslodavce jadranske regije.

 

Sudionike Konferencije u uvodnom su dijel pozdravili Henrik Ofstad, veleposlanik Kraljevine Norveške, Grigor Gradev, izvršni tajnik Paneuropskog regionalnog vijeća i Eric Oechslin, viši savjetnik Međunarrodne organizacije poslodavaca, te Marija Hanževački, glavna tajnica NHS-a, no na ovoj je Konferenciji sudjelovala u svojstvu predsjedavajuće Foruma sindikata Jugoistočne Europe te je u tom svojstvu i predsjedavala jutarnjim dijelom Konferencije.

 

U jutarnjem su dijelu Konferencije sudionici imali mogućnost više saznati o novom mirovinskom sustavu u Norveškoj kojega je predstavio Eystein Gjelsvik, savjetnik u LO Norveška. U nastavku je Martin Hutsebaut, EU savjetnik na ovom dvogodišnjem projektu, kratko izvijestio o provedenom projektu te mirovinskim reformama u ovoj regiji u usporedbi sa EU.

 

Poslijepodnevni dio Konferencije, kojim je predsjedavala Lidija Horvatić, Hrvatska udruga poslodavaca, u najvećem je dijelu obilježen raspravama sudionika – predstavnika vlada, poslodavaca i sindikata iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

 

Drugi dan Konferencije sudionici su nastavili raspravu temeljem stručnog materijala kojega su napravili stručnjaci iz sindikalnih središnjica zemalja koje su bile uključene u projekt, a s kojim su upoznati svi sudionici Konferencije.

 

Taj će materijal biti tiskan u većem broju primjeraka za sindikate udružene u NHS, SSSH i HUS.