Novosti

07. 10. 2018.

Regionalna radionica – zdravije i sigurnije radno mjesto

NHS- U organizaciji Paneuropskog vijeća Međunarodne konfederacije sindikata 4. i 5. listopada 2018. godine, u Igalu, Crna Gora, održan je regionalni sastanak stručnjaka za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu na temu Sindikalnog pristupa i strateških mogućnosti u području zaštite na radu – izazovi u osiguranju sigurnijeg i zdravijeg radnog okružja za radnike u Jugoistočnoj Europi. Nakon uvodnih izlaganja predstavnika sindikalnih organizacija o trenutnom stanju zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u pojedinim zemljama, predstavljena je kampanja EU OSH-e za razdoblje 2018. – 2019. godine: „Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima”.

 

Naime, izloženost opasnim tvarima na europskim je radnim mjestima mnogo češća, nego što većina ljudi može zamisliti. Opasne tvari na radnom mjestu mogu uzrokovati širok raspon zdravstvenih problema i bolesti, a predstavljaju i sigurnosne rizike. Cilj kampanje za razdoblje 2018. – 2019. godine jest podizanje razine osviještenosti o rizicima koje predstavljaju opasne tvari na radnom mjestu te promicanje kulture sprečavanja rizika.

U radu skupa sudjelovao je i Cvetan Kovač iz Hrvatskog sindikata pošte te koordinator Odbora za zaštitu na radu Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji je predstavio primjere dobre prakse u Republici Hrvatskoj vezano uz korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda,  Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Jačanje socijalnog dijaloga - faza III. U ovom trenutku u provedbi je sedam projekata sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate koji se sufinanciraju iz Europskog socijalnog fonda:

 

1. „Zaštita na radu – prilika i izazov u socijalnom dijalogu“ - Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića

2. „SPEAK UP 2 - Jačanje sindikalnog organiziranja u sektoru cestovnog prometa“ - Nezavisni cestarski sindikat

3. „Dijalog i znanje napredak grade“ - Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske

4. „Aktivizmom i znanjem do cilja“ - Carinski sindikat Hrvatske

5.  „VIP u cestovnom prometu“ - Sindikat hrvatskog vozača

6. „Širenje područja socijalnog dijaloga“ - Sindikat naftnog gospodarstva

7. „Unaprjeđenje znanja i vještina socijalnih partnera za učinkovit i održiv socijalni dijalog“ - Sindikat hrvatskih željezničara

 

Socijalni dijalog temelj je europske socijalne politike i pomaže stvaranju dostojanstvenih radnih uvjeta svih radnika i radnica, unaprjeđenju radnog zakonodavstva te razvoju socijalnog partnerstva. (CK)