Novosti

15. 03. 2013.

Regionalni projekt - porezni sustav, neformalna ekonomija i korupcija

NHS - 13. i 14. ožujka 2013. u Sofiji, Bugarska, a u organizaciji Paneuropskog regionalnog vijeća Međunarodne konfederacije sindikata, LO Norway (Norveške sindikalne središnjice) i zaklade Friedrich Ebert održan je prvi sastanak u vezi regionalnog projekta- Pitanje poreza, neformalne ekonomije i korupcije u zemljama Zapadnog Balkana ka boljem upravljanju i demokratskim promjenama. Projektom su obuhvaćene Albanija, BiH, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija. Na sastanku su sudjelovali sindikalni lideri i pravni i ekonomski stručnjaci, kao i stručnjaci za komunikaciju.

 

Cilj je sastanka bio razgovor o konceptu projekta, plan provedbe, različitim pristupima, očekivanim mogućnostima i doprinosu svih partnera u svim fazama projekta. Isto tako na sastanku su se govornici posebno osvrnuli na problematiku poreznih sustava (transparentnost i svrhovitost), sive ekonomije, korupcije, kao i potrebi i važnosti izrade komunikacijske strategije kako bi se sam projekt, njegova realizacija i rezultati približili članovima sindikata te svim građanima.

 

Sama ideja o projektu koji će se baviti problematikom poreznog sustava, sivoj ekonomiji i korupciji proizašla je iz projekta Mirovinske reforme u zemljama zapadnog Balkana iz europske perspektive. Kao jedan od zaključaka projekta bio je kako su omjeri ekonomske potpore u različitim zemljama Balkana nedovoljni kako bi mogli podržati čvrst mirovinski sustav. Veći uzroci tih malih omjera potpore su visoka stopa nezaposlenosti i obujam neformalne ekonomije. Ono što stvar čini gorima je široko rasprostranjen stupanj prijevare (zadržavanje socijalnih doprinosa od strane poslodavaca) te prijavljeno samo jednog dijela stvarne plaće umjesto punog iznosa plaće. Kao posljedica toga, državni proračuni moraju imati sve većeg udjela u financiranju mirovina.[1] Dakle, na temelju razgovora i rasprava među stručnjacima koji su sudjelovali na projektu o mirovinskoj reformi, odlučeno je kako će se novi projekt baviti pitanjima poreznog sustava, sive ekonomije i korupcije.

 

Što se tiče nacionalnih timova, oni trebaju biti sastavljeni od svih stručnjaka iz država sudionika projekta, kao i zainteresiranih stručnjaka iz granskih sindikata. Važan je pažljiv dogovor i odluka o sastavu stručnjaka za treninge na regionalnoj razini. Stručnjaci će koordinirati rad nacionalnih timova


KR