Novosti

10. 04. 2012.

Regionalni sastanak Mreže sindikalnih ekonomista Jugoistočne Europe

NHS - U Dubrovniku je od 3. do 4. travnja 2012. godine održan regionalni sastanak stručnjaka Mreže sindikalnih ekonomista JIE (Jugoistočne Europe) na temu Ekonomske politike Europske unije i rasprave u sindikatima o novom modelu rasta.
Na sastanku su sudjelovali predstavnici sindikalnih središnjica iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije. Projekt provodi Paneuropsko regionalno vijeće Međunarodne konfederacije sindikata (dalje: ITUC/PERC) i Zaklada Friedrich Ebert. (FES)

Hrvatsku su predstavljali predstavnici dviju sindikalnih središnjica: Boris Feis (SSSH), Igor Samardžija (NHS).

Sastanak je otvorio Grigor Gradev, izvršni tajnik PERC-a, koji je zajedno s predstavnicima FES-a održao pozdravni govor. Enisa Salimović, koordinatorica ureda ITUC/PERC SEE također je pozdravila skup.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti, Sveučilište u Messini Bruno Sergi, mentor mreže ekonomista JIE, govorio je izazovima trenutne krizi, mogućnostima za promjene kao i održivom razvoju. Grigor Gradev, izvršni tajnik PERC-a govorio je politici Europske unije i mjerama koje se poduzimaju radi izlaska iz krize. Bela Galgozci, Europski sindikalni institut (ETUI) prezentirao je između ostalog i potrebu uključivanja sindikata u rasprave o razvoju gospodarstva s obzirom na izmijenjene uvjete i veliku ulogu zaštite okoliša npr. Sporazum iz Kyota koji imaju utjecaj na nove tehnologije i uvjete rada radnika. Nakon svakog izlaganja uslijedile su rasprave.

I. Samardžija