Novosti

07. 12. 2005.

RSRH NAJAVIO PROSVJED ZBOG PROGLAŠENJA VIŠKOVA U HT-U

Korisnik HT-a snimljen dok čeka na ukapčanje u mrežu u sklopu akcije 'Strpljen - ukopčan'

Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) sutra će prosvjedovati ispred sjedišta Hrvatskih telekomunikacija u Zagrebu, zbog proglašavanja viškova u HT-u.
RSRH je prosvjed najavio u ponedjeljak u Rijeci, kada je iznesen podatak o tome kako sve manje radnika u HT-u radi sve veći broj radnih sati, te su tako prisilni Alije Sirotanovići iz HT-a ostvarili preko 300.000 prekovremenih sati, a istovremeno na ukapčanje u mrežu čeka više od 10.000 korisnika.
Taj podatak ne samo da govori kako nema viška, nego samo manjka zaposlenih, već i o efikasnosti privatizacijskog modela i kvaliteti menadžmenta HT-a.

RIJEKA,5. prosinca 2005.(Hina) - Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) najavio je danas da će organizirati prosvjed u četvrtak, 8. prosinca, ispred sjedišta Hrvatskih telekomunikacija (HT) u Zagrebu, zbog proglašenja viškova u HT-u.
Prosvjed ćemo organizirati na dan kada je zakazana sjednica Radničkog vijeća HT-a jer smatramo da je "Radničko vijeće do sada pokazalo izuzetno veliku kooperativnost s prijedlogom Uprave da proglasi tehnološki višak", kazao je na konferenciji za novinare u Rijeci predsjednik sindikata Jadranko Vehar.
Konferencija za novinare trebala je biti održana na parkiralištu groblja Kozala, ali je radi lošeg vremena održana u Domu sindikata "Franjo Belulović". U RSRH smatraju da je groblje nedaleko Telekomunikacijskog centra Rijeka "jedino mjesto koje može oslikati sadašnje stanje u HT-u."
Vehar je najavio da će RSRH pokrenuti tužbu zbog proglašenja tehnološkog viška u HT-u i izrade popisa viškova radnika bez kriterija, što, smatra, nije u skladu sa Zakonom o radu.
RSRH zatražio je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da ne prihvati Program zbrinjavanja radnika HT-a, rekao je Vehar te dodao da, nažalost, Zavod može samo odgoditi primjenu tog programa za tri mjeseca.
Sindikat će, kazao je, zastupati sve radnike koji pokrenu tužbe zbog nezakonitih otkaza te će ako HT ne obustavi bez kriterija i nezakonito proglašenje tehnološkog viška poduzimati i ostale industrijske akcije kao što je štrajk upozorenja.
Ocijenjeno je da se u HT-u provodi centralizacija koja je osiromašila Telekomunikacijski centar Rijeka, da je smanjen broj zaposlenih u tom centru, a usluge su sve lošije. U RSRH smatraju da je "sve podložno većinskom vlasniku Deutsche Telekomu (DT) i njegovu dikatatu" te da se "to provodi u suradnji s Hrvatskim sindikatom telekomunikacija i Radničkim vijećem."
Kao argumente za procjenu da u HT-u nema viška radnika Vehar je naveo da ta tvrtka i nadalje ostvaruje prihod iznad plana, da se ostvaruje oko 300.000 prekovremenih radnih sati, da više od 10.000 korisnika na ukopčanje u mrežu čeka više od mjeseca. Rekao je i da u HT radi nekoliko stotina studenata i radnika na osnovi ugovora o djelu te da se zapošljavaju novi radnici, a da se ne provodi prekvalifikacija i doškolovanje zaposlenih radnika.
"Ulaskom DT-a u HT, HT je imao 11.200 radnika, a danas ih je 7.700, odnosno 3.500 radnika manje. Iz HT-a je u šest godina otišlo oko 4.000 radnika, a taj bi se broj nakon najave od oko 640 viškova u ovoj godini mogao povećati. Prema planovima DT-a, u HT-u će 2008. ostati oko 3.500 radnika, a nakon 2010. samo 1.500 radnika", naveo je Vehar. (Hina) xhsup ymć