Novosti

19. 09. 2019.

Sabor će pričekati s odlukom o referendumu, Vladi 60 dana za izmjene zakona

Izvor: N1

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nakon sjednice je donio Zaključak koji daje rok od 60 dana za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i drugih propisa na način kojim se postiže cilj referendumske inicijative '67 je previše'.

U Zaključku Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav navedeno je:

 

"Kako je Vlada Republike Hrvatske na svojoj 179. sjednici održanoj 19. rujna 2019. godine najavila izradu promjene Zakona o mirovinskom osiguranju na način kojim se postiže cilj predmetne referendumske inicijative te koji sadržajem odgovaraju sadržaju referendumskog pitanja iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative '67 je previše' o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koji je predsjedniku Hrvatskog sabora dostavio Organizacijski odbor Građanske inicijative '67 je previše', aktom pod brojem Klasa: 014-01/19-01/01, Urbroj: 361-19-04 od 13. lipnja 2019. godine, ali i promjene drugih propisa kako bi se cilj referendumske inicijative mogao u potpunosti ostvariti, pričekat će s odlučivanjem o raspisivanju predmetnog državnog referenduma kako bi Vlada Republike Hrvatske, u roku od 60 dana od dana donošenja ovog Zaključka, dostavila Hrvatskom saboru svoje prijedloge promjena propisa."

 

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković iz Rijeke je poručio da su prihvaćanjem zahtjeva inicijative "67 je previše" postigli balans i da je reforma već polučila rezultate.

 

"Mi smo željeli poslati poruku da smo čuli poruku 700.000 građana, da ćemo tim izmjenama apsolvirati ono što je bilo problematično za tri sindikalne središnjice i da ćemo istodobno izmjenama zakona omogućiti onima koji žele raditi nakon 65. da rade. Mislim da smo postigli pravi balans", kazao je premijer.

 

Na pitanje treba li Marko Pavić podnijeti ostavku zbog tvrdnje da će odustajanje od reforme stajati 40 milijardi kunakaže da je važno imati na umu da su radili projekciju financijske održivosti u narednih 20 godina. "Činjenica da će se omogućiti i rad nakon 65 za dio ljudi će bitno smanjiti te troškove, a on je već postao ministar drugog resora", rekao je premijer.