Novosti

13. 09. 2018.

Sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu

NHS – Danas je u prostoru NHS-a održan izvanredni 8. sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu na kojemu se raspravljalo o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu, a koji je Vlada RH bez ikakvih razgovora sa socijalnim partnerima, usvojila na svojoj sjednici održanoj 6. rujna i uputila ga u saborsku proceduru.

Naime, HUP i sindikalne središnjice su zajedno uputili dopis predsjedniku Vlade RH i zatražile da se Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu „skine“ sa dnevnog reda sjednice Vlade RH. Međutim, kao i nebrojeno puta do sada, u proceduru Hrvatskog sabora upućen je konačni prijedlog zakona o kojemu socijalni partneri nisu bili izviješteni.

 

Na 8. sjednici Hrvatskog sabora, 25. svibnja 2018. godine, donesen je zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu. Na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora navedeno je: „Sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja uputit će se predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona (80 glasova "za", 7 "protiv“, 37 "suzdržanih").

Međutim, socijalni partneri niti nisu bili konzultirani o konačnom prijedlogu Zakona, niti su tekst zakona uopće vidjeli, a nije bio sazvan ni sastanak radne skupine zadužene za izradu tog zakona.

 

Budući je na mrežnim stranicama Vlade RH objavljen tekst Konačnog prijedloga zakona, sazvan je žuran sastanak Odbora NHS-a za zaštitu na radu.

 

Tijekom sastanka raspravljen je prijedlog ukidanja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, odnosno pripajanja Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, te su usuglašeni stavovi po drugim pitanjima iz Konačnog prijedloga zakona.

Članovi Odbora također su raspravili i Prijedlog Pravilnika o zaštiti radnika od izloženosti opasnim kemikalijama na radu, graničnim vrijednostima izloženosti i biološkim graničnim vrijednostima.