Novosti

05. 06. 2010.

Sastanak s direktorom Ureda za radničke aktivnosti MOR- oko izmjena ZOR-a

Ženeva - Predstavnice radničke delegacije na 99. zasjedanju Međunarodne konferencije rada, koja se održava u Ženevi od 2. do 18. lipnja 2010. godine, održale su sastanak s direktorom MOR-ovog Ureda za radničke aktivnosti (ACTRAV) g. Danom Cunniahom i gđom Dimitrinom Dimitrovom, desk officer za Europu.
Cilj sastanka bio je informirati Međunarodnu organizaciju rada (MOR) i ACTRAV o namjeri Vlade Republike Hrvatske da izmijeni Zakon o radu, izmjene koje prema sindikalnoj ocjeni predstavljaju jasno kršenje jedne od temeljnih konvencija Međunarodne organizacije rada - Konvencije br. 98 o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje, te zadiranje u proces kolektivnog pregovaranja koji bi trebao biti dobrovoljan!

U Globalnom paktu za radna mjesta (Global Jobs Pact), usvojenom na zasjedanju MOR-a 2009. godine, kojega su prihvatila razna tijela UN-a, G20, uključujući i EU, pitanja kolektivnog pregovaranja te sloboda udruživanja i organiziranja posebno su istaknuta. U tom smislu, nastojanja i koraci Vlade Republike Hrvatske poduzeti u smjeru izmjena Zakona o radu suprotna su multilateralnim naporima koji se poduzimaju u cilju rješavanja krize.
Nadalje, ovogodišnji Izvještaj generalnog direktora MOR-a g. Juana Somavije navodi kako su rigorozne mjere koje neke vlade planiraju poduzeti suprotne opredjeljenjima i obvezama koje su preuzele kroz G20 u cilju rješavanja krize. Somavia nadalje kaže kako je „danas, više nego ikad, potrebna kultura socijalnoga dijaloga temeljena na poštivanju radničkih prava“. U mnogim državama, kaže, zaposleni u javnom sektoru prvi su na udaru „rezanja“ i nose teret fiskalnih prilagodbi. U kritičnom razdoblju koje je pred nama, brojne javne i privatne političke opcije podrazumijevat će izbor – izbor između ljudskih vrijednosti i tržišnih vrijednosti; izbor između interesa financijskoga sektora i interesa proizvodne ekonomije; koji će slojevi društva snositi trošak krize te kako će najranjiviji biti bolje zaštićeni. Ti izbori koji su pred nama su politički trenutak ali i trenutak za socijalni dijalog. Ovo je stoga trenutak da se politički lideri pobrinu za potrebe ljudi, obitelji i zajednica. Ti izbori tj. odluke koje vlade donose i koje će donositi moraju poštivati dostojanstvo rada i radnika!
Hrvatske sindikalne središnjice najavile su mogućnost tužbe MOR-u protiv Vlade Republike Hrvatske zbog jasnog kršenja odredbi Konvencije MOR-a br. 98, prije svega odredbe članka 4. i načela i mehanizma dobrovoljnog pregovaranja. Budući Vlada Republike Hrvatske Zakon o radu mijenja bez konzultacija sa sindikalnim središnjicama tj. do sada sindikalnim središnjicama nije uputila Prijedlog izmjena Zakona o radu, već su sindikalne središnjice predložene izmjene prvi put vidjele na internetskoj stranici Vlade RH nakon što je ona izmjene usvojila, sindikalne središnjice već sada mogu uputiti tzv. komunikaciju tj. poziciju Odboru stručnjaka MOR-a upravo iz razloga neprovođenja konzultacija sa sindikalnim središnjicama.
No, u interesu je i Vlade Republike Hrvatske, socijalnih partnera, a napose hrvatskih građana da se izbjegne tužba. Vlada Republike Hrvatske još uvijek ima mogućnost za značajan i smislen socijalni dijalog, socijalni dijalog u dobroj vjeri sa sindikatima kako bi se riješili ovi veliki problemi. Ako bi to bio slučaj, Međunarodna organizacija rada je spremna pomoći Vladi RH tehničkom pomoći i savjetima u vrlo skoroj budućnosti.