Novosti

08. 09. 2020.

Sastanak u vezi najavljenog pokretanja pregovora za izmjene Zakona o radu

NHS - U prostorijama Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske u utorak, 8. rujna 2020. godine, uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera, održan je sastanak predstavnika sindikata i pravnika zaposlenih u sindikatima udruženima u Nezavisne hrvatske sindikate na kojem se raspravljalo o najavi pokretanja pregovora radi izmjena Zakona o radu.

 

U uvodnom obraćanju sudionicima predsjednik NHS-a Krešimir Sever iznio je moguća područja izmjene zakona, temeljem najava koje dolaze od strane ministra rada i iz poslodavačkih redova, a koje se odnose na uređenje rada od kuće, odnosno rada na izdvojenom mjestu rada, rada kod više poslodavaca, rada na određeno vrijeme te olakšavanje otkazivanja. U nastavku rada predstavljeno je uređenje instituta rada na izdvojenom mjestu rada kroz hrvatsko i europsko zakonodavstvo, kao i prijedlozi sindikata za izmjenama Zakona o radu s obzirom na probleme uočene u njegovoj primjeni od 2014. godine.

 

Rasprava sudionika sastanka najvećim je dijelom bila usmjerena na najavu poslodavaca za potrebom dodatnog uređenja rada od kuće, kao i probleme u primjeni zakona u praksi, koji otežavaju ili onemogućavaju ostvarenje pojedinih prava radnika.

 

U raspravi je posebno naglašeno kako, ako se pokrenu razgovori i pregovori o izmjenama Zakona o radu, radnici očekuju i traže da to ide u pravcu „defleksibilizacije“, a ne daljnje fleksibilizacije Zakona.

 

Na kraju rasprave dogovorena je dinamika budućih sastanaka. (AKJ)