Novosti

06. 03. 2006.

SCREENING ZA SOCIJALNU POLITIKU I ZAPOŠLJAVANJE

BRUXELLES, 6. ožujka 2006. (Hina) - Trodnevni sastanak bilateralnog screeninga za poglavlje socijalne politike i zapošljavanja između predstavnika Hrvatske i Europske komisije započeo je u ponedjeljak u
Bruxellesu.
U sljedeća tri dana hrvatski će predstavnici upoznavati Europsku komisiju s razinom usklađenosti u pogledu ovoga poglavlja europske pravne stečevine.
Pregovaračica za ovo poglavlje Vera Babić istaknula je da je ovo "vrlo složeno područje", ali da je Hrvatska već dosada napravila dosta posla.
Hrvatska je proteklih godina dosta napravila na usklađivanju s europskom pravnom stečevinom na području radnog zakonodavstva, ali će vjerojatno kod provedbe odredbi o zaštiti na radu tražiti određeno
tranzicijsko razdoblje.
Tehničko usklađivanje na području zaštite na radu puno košta poslodavce, a s obzirom na to da su poduzeća u Hrvatskoj u velikoj mjeri u fazi restrukturiranja i uvođenja novih tehnologija, izdvajanje za zaštitnu opremu za pojedine djelatnosti još više povećava troškove.
Europska pravna stečevina u ovom poglavlja sadržava minimalne standarde u područjima zakona o radu, jednakosti, zdravstvenoj i sigurnosnoj zaštiti na poslu te odredbe protiv diskriminacije.
Prema posljednjima analizama Europske komisije, Hrvatska je ovo poglavlje dosta zanemarila.
Eksplanatorni screening za ovo poglavlje održan održan je od 8. do 11. veljače.