Novosti

11. 06. 2007.

Seminar o oblikovanju programa o politici zapošljavanja i tržištu rada

U Kotoru, Crna Gora, održan je seminar o oblikovanju programa o politici zapošljavanja i tržištu rada u organizaciji Međunarodne organizacije rada.Seminar je održan u sindikalnom hotelsko-konferencijskom centru Saveza sindikata Crne Gore u malom mjestu Muo, u neposrednoj blizini Kotora.

U skupini iz Hrvatske su osim savjetnika za gospodarstvo NHS-a, Gorana Bakule sudjelovali Vesna Pauković iz URSH-a, Ana Miličević-Pezelj iz SSSH, i Miro Brzica, HUS.
Seminar su vodili Gianni Rosas, viši stručni savjetnik za zapošljavanje pri MOR-u i Valli Corbanese iz Ureda za Kosovo. Projekt je bio pod nadzorom MOR-ovog podregionalnog ureda u Budimpešti, kojega je predstavljala Svetla Shekerdjieva, viša stručna savjetnica za radničke aktivnosti.
Na seminaru su sudjelovali predstavnici sindikata iz Ukrajine, Albanije, Srbije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Hrvatske.
Gospodin Rosas i gospođa Corbanese su predstavili istraživanja i statistike koje posjeduje MOR, kao uvod u seminar, a poslije se nastavio rad po skupinama.
Seminar je poslužio razmjeni iskustava u svezi situacije na tržištu rada, i procjeni mogućnosti sindikata na kreiranju zajedničkih stajališta i boljem povezivanju kako ne bi došlo do kopiranja negativnih iskustava i kako bi prepoznali obrasce i nositelje određenih politika, te ih bolje usmjerili u interesu sindikata i radnika.
Sljedeći seminar se planira u jednoj od zemalja sudionica, a održat će se u prvom dijelu 2008. godine.

Goran Bakula