Novosti

02. 07. 2012.

Seminar o socijalnom dijalogu i alternativnom rješavanju sporova

NHS - U organizaciji Ureda Međunarodne organizacije rada (ILO) iz Budimpešte, Ministarstva vanjskih poslova, Jeruzalem, Ministarstva industrije, trgovine i rada, Izrael, Histadruta (Opće federacije rada u Izraelu), Udruge proizvođača Izraela i Međunarodnog instituta za vodstvo Histadrut, od 25. lipnja do 1. srpnja 2012. godine, održan je seminar za predstavnike udruga poslodavaca i sindikata iz središnje i istočne Europe (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Rumunjska, Bugarska, Ukrajina, Moldova) pod nazivom Socijalni dijalog i alternativni načini rješavanja sporova.

Na seminaru su predstavnici ministarstava, poslodavaca i sindikata u Izraelu predstavili sustav radnih odnosa, gospodarstvo, socijalni dijalog te alternativne načine rješavanja sporova u Izraelu.

 

Predstavnici ILO-a predstavili su sustav radnih odnosa u središnjoj i istočnoj Europi, ILO vrijednosti o dostojanstvenom radu i primjenu istih vrijednosti u zakonodavstvima i praksi država.

 

Nakon predavanja održani su okrugli stolovi na kojima su predstavnici udruga poslodavaca i sindikata predstavili sustave socijalnog dijaloga i alternativnih načina rješavanja sporova u svojim državama, razmijenili iskustva te su kroz sudjelovanje na raspravama naglasili i određene probleme s kojima se susreću.

 

U sklopu seminara za predstavnike sindikata organiziran je posjet Histadrutu u Tel Avivu, gdje su ukratko predstavljeni povijest Histadruta, struktura i aktivnosti sindikata, zatim glavni izazovi, borba i veza s poslodavcima te aktivnosti i izazovi u postupanju s sa stranim radnicima. Također, organiziran je i posjet Situation Room u Histadrutu u kojoj se primaju pozivi radnika te organiziraju prosvjedi i štrajkovi.

 

Histadrut je izraelski sindikat osnovan 1920. godine, a djeluje kao organizacija koja se brine o pravima radnika kroz sindikate koji štite plaće i životni standard te jamči i štiti socijalne uvjete radnika. Histadrut se bavi sindikalnim aktivnostima, pravnim savjetovanjima, organiziranjem obrazovnih i informativnih tečajeva, stranim radnicima, zaštitom potrošača, zajednicom, umirovljenicima i mirovinama, kolektivnim pregovorima i sl.

 

Za predstavnike udruga poslodavaca organiziran je posjet Udruzi proizvođača u Izraelu.

 

Također, organiziran je i posjet Regionalnom radnom sudu u Tel Avivu za sve sudionike seminara gdje je predsjednica suda predstavila rad suda i postupak mirenja pred sudom. Također, na kratko smo nazočili postupku mirenja pred sudom.

 

Seminar je bio vrlo koristan s aspekta upoznavanja sustava radnog zakonodavstva u različitim državama, razmijenjene su najbolje prakse kao i istaknuti problemi s kojima se suočavaju socijalni partneri, a koji su se odnosili na odnos države prema socijalnim partnerima te je uočena tendencija oslabljivanja, kako sindikata tako i udruga poslodavaca. Iskazana je potreba za boljom suradnjom među sindikatima te razmjenom iskustava kao i za zajedničko djelovanje sindikata u borbi za radnička prava i protiv pokušaja oslabljivanja sindikalnog pokreta.

 

Iz Hrvatske su na seminaru sudjelovale Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca i Katarina Rumora, pravna savjetnica Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 

K. Rumora