Novosti

01. 11. 2019.

Sever: Ako Vlada prosvjetarima ne plati dane u štrajku, platit će ih sindikati

(N1) Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever komentirao je novi državni proračun, minimalnu plaću te se osvrnuo i na štrajk radnika u sustavu obrazovanja.

Na pitanje da prokomentira novi prijedlog proračuna, Sever je kazao: "Teško je reći da se iz ovog proračuna dadu iščitati bilo kakvi reformski zahvati. Ne sjećam se da je ijedna Vlada u izbornoj godini radila neki reformski proračun".

 

"Ono što je činjenica jest da se u ovoj zemlji dugi niz godina donose proračuni, a da se sa socijalnim partnerima uopće ne razgovara dok ne budemo dovedeni pred gotov čin. Postoji i problem s plaćama zaposlenih u javnim i državnim službama, njihove plaće su definitivno premale", rekao je Sever.

 

Sever smatra kako smanjenje doprinosa nikad nije dobro rješenje. "Ovdje se neprekidno podilazi poslodavcima i sve se više pribjegava nekim neporeznim davanjima", ističe.

 

Osvrnuo se i na minimalne plaće te kazao kako nije istina da se poslodavce nije ništa pitalo kad se donosila odluka o minimalnoj plaći.

 

"Formirana je radna skupina u kojoj su sudjelovali predsjednici sindikata, predstavnici poslodavaca i drugi dionici unutar koje se raspravljalo o minimalnoj plaći. Poslodavci nisu sami sebi spremni priznati da za plaće koje nude nitko ne želi doći raditi", kazao je Sever.

 

Komentirao je i dogovor HDZ-a i HNS-a oko proračuna. "Kako bi moja mama rekla: Gdje se bikovi bodu, tamo trava ostane izgažena. Dogovarali su se oko toga da koalicija opstane pod svaku cijenu, a one koje se to ticalo ništa nisu pitali", rekao je Sever.

 

"Da je HNS odstupio od nekih načela, sigurno jest. Na kraju, vlast je ipak slast", naglasio je.

 

Rekao je da kad se nema o čemu drugom razgovarati, onda se izvlače velike plaće sindikalnih vođa. "Kolike su plaće sindikalnih vođa, isključivo odlučuju članovi tih sindikata. Plaće predsjednika sindikata financiraju se isključivo iz članarina, ne iz proračuna".

 

Upitan što će se dogoditi ako bude donesena odluka da dani u štrajku neće biti plaćeni, Sever je kazao: "Dogodit će se da će sindikati iz svojih sredstava isplatiti sve te dane u štrajku. Sindikati su toliko snažni koliko su jaki štrajkaški fondovi".