Novosti

23. 02. 2020.

Sever: U cijelom tjednu nedjelja je najslabiji dan za trgovinu

AUTOR: N1 Hrvatska

Zabrana, tj. regulacija rada nedjeljom ponovno je u fokusu javnosti. Vlada će, kako sada stvari stoje, teško u Saboru progurati prijedlog da se ograniči rad dućana nedjeljom, a sve ukazuje i da bi na tom pitanju ponovno moglo zaiskriti u odnosima između stranaka u vladajućoj koaliciji.

 

Ministar gospodarstva, obrtništva i poduzetništva Darko Horvat je danas u Prelogu najavio da će prijedlog o tome na koji način regulirati rad nedjeljom doći na javnu raspravu tijekom sljedećeg mjeseca.

 

U večerašnjem Dnevniku smo razgovarali sa predsjednikom Nezavisnog sindikataKrešimirom Severomkoji se osvrnuo na rad nedjeljom. Sever je komentirajući previranja u koaliciji koja se tiču rasprave o regulaciji rada nedjeljom kazao kako smatra da se tu opet radi o stračankim previranjima.

 

"Čini mi se da su zapravo opet počela njihova međusobna prepucavanja i nadjačavanja koja nemaju nikakvog smisla. Dobro je da postoji fiskalizacija koja je vrlo jasno pokazala da je nedjelja u cijelome tjednu dan koji je najslabiji dan za trgovinu. Najjači su petak i subota."

Sever smatra kako Hrvati ionako nemaju viška novca koji bi dodatno trošili nedjeljom te je još jednom istaknuo kako nedjelja postoji rad čovjeka, a ne čovjek radi nedjelje, što je i naziv sindikalne kampanje u okviru koje sindikati zagovaraju regulaciju rada nedjeljom.

 

"Tako da bi ovi koji sada dižu glas protiv zabrane rada nedjeljom zapravo trebali razmisliti o poruci koju šalju građanima", istaknuo je Sever. Dodao je i kako se većina građana u anketama izražava za zabranu rada trgovina nedjeljom.

 

"Činjenica je da se više od 80 posto građana izjašnjava protiv rada trgovina nedjeljom. Nije niti primjereno, a ni potrebno da trgovine rade nedjeljom."

 

Ministar gospodarstva Darko Horvat je danas u Prelogu komentirao prijedlog kojim će se regulirati rad nedjeljom, a koji bi javnosti trebao biti predložen u travnju. Po njegovim riječima, prošle su godine napravljene pomne analize, neke od njih još traju, a sve bi trebalo biti pripremljeno za javnu raspravu do travnja, nakon što se razgovora s koalicijskim i sa socijalnim partnerima.

 

"Velika većina ih je bila kod mene u kabinetu i u velikoj se većini slažemo s prijedlogom koje je Ministarstvo gospodarstva stavilo na stol. U ovom trenutku ne razgovaramo ni o kakvim zabranama, razgovaramo o regulaciji rada nedjeljom”, rekao je ministar.

 

Sever je kazao kako su sindikati o navedenoj temi razgovarali s bivšom ministricom Dalić, a s aktualnim ministrom Horvatom još nisu sjeli za stol.

 

"Mi smo prije dosta vremena te razgovore otvorili s bivšom ministricom Dalić. Nakon toga ju je naslijedio ministar Horvat s kojim još nismo ozbiljno otvorili te razgovore. To je jedan model o kojem smo tada razgovarali, a o kojem se i dalje može razgovarati", istaknuo je Sever.

Također je istaknuo kako bi se zabrana rada trgovina nedjeljom mogla pozitivno odraziti na Hrvatsku kao turističku zemlju, budući da bi od toga mogli profitirati turizam te ugostiteljstvo.

 

"Švicarska, recimo, od turizma uprihodi tri puta više od Hrvatske, a ima dva puta više stanovnika. Trgovine ondje prestaju raditi u subotu popodne i otvaraju se u ponedjeljak ujutro."

 

Što se tiče projekcija o gubitku radnih mjesta zbog potencijalne zabrane, Sever smatra kako se to neće dogoditi.

 

"Pa u ovom trenutku je vrlo jasno da u trgovini nedostaje radnih mjesta. Činjenica je da su oni već predkapacitirali sustav s postojećim ljudima, da trebaju otvarati radna mjesta da sustav relaksiraju. Međutim, nemaju s kim jer nema dovoljno ljudi", kazao je Sever te istaknuo kako ništa ljudima ne može nadoknaditi izgubljeno vrijeme nedjeljom koje se moglo provesti s obitelji.