Novosti

21. 11. 2005.

SINDIKALCI NAPUSTILI SJEDNICU GSV-A ZBOG KAŠNJENJA VLADE

U nekim se zemljama socijalni dijalog vodi na ulici. Kod nas je sva sreća drugačije...

Sindikalni predstavnici u GSV-u napustili su danas sjednicu ovog visokog tijela, ne dočekavši predstavnike Vlade s kojima su trebali raspravljati o državnom proračunu za 2006. godinu.
Predstavnici Vlade nisu našli za shodno doći na sastanak u vrijeme u koje je zakazan, valjda zbog činjenice da se o državnom proračunu ionako razgovara post festum ili po onoj "finili su Mare bali"...

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Predstavnici sindikata napustili su današnju sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), na kojoj se trebalo raspravljati o državnom proračunu za 2006., i prije njezina početka zbog kašnjenja predstavnika Vlade.
Sjednica GSV-a zakazana je za 12 sati, no kako se predstavnici Vlade nisu pojavili do 12,25 sati, sindikalci su odlučili otići iz Banskih dvora.
"Nitko se nije pojavio niti nas zamolio da pričekamo, i mi smo zaključili da je to ispod razine dostojanstva tako visokog tijela poput GSV-a", izjavio je novinarima predstavnik sindikata Vilim Ribić.
Takvo je ponašanje Vlade dodatno iziritiralo sindikalce koji su ionako nezadovoljni što su prijedlog novog proračuna dobili tek prije vikenda, pa ga nisu stigli razmotriti na svojim tijelima.
"U lipnju je dogovoreno da socijalni partneri sudjeluju u izradi proračuna, ali nas nitko nije konzultirao i pitao za naše primjedbe".
Ribić je ipak ustvrdio da su sindikati nezadovoljni predloženim proračunom, jer on nije ni razvojni ni socijalni, nego politički proračun, sastavljen tako da zadovolji određene političko-interesne skupine.
"Ovogodišnji proračun prvi će puta u deset godina biti usvojen bez mišljenja GSV-a", zaključio je Ribić.
Nova sjednica GSV-a sazvana je za idući ponedjeljak, 28. studenog. (Hina) xmt ymd