Novosti

07. 11. 2017.

SINDIKALISTI U HRVATSKOJ: Otpušta ih se mimo zakona i „nagrađuje“ najmanjim plaćama


(Lupiga.com) Povodom Europskoga dana obrane novinarstva, koji se obilježava 5. studenog, Sindikat novinara Hrvatske poslao je otvoreno pismo pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović. U kratkom pismu Sindikat novinara obavijestio je pravobraniteljicu o nekim drastičnim primjerima diskriminacije sindikalnih povjerenika u pojedinim hrvatskim medijskim kućama, koje na sindikalno organiziranje i inače, ne gledaju, nimalo blagonaklono.

 

„Obraćamo Vam se za pomoć kao osobi i instituciji opunomoćenoj od Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenih Ustavom, zakonima RH i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama. Jedno od tih prava je i pravo na sindikalno organiziranje i zaštitu sindikalnih povjerenika. Vi, naime, sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije, obavljate poslove središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije. U tom smislu želimo Vas izvijestiti o slučajevima diskriminacije članova sindikata, napose sindikalnih povjerenika u pojedinim hrvatskim medijskim kućama“, stoji u otvorenom pismu.

Sindikat se za pomoć obratio pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović (FOTO: Lupiga.Com)Sindikat se za pomoć obratio pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović (FOTO: Lupiga.Com)

Sindikat podcrtava slučaj Glasa Istre, gdje su posljednjih godina sindikalni povjerenici uredno dobivali otkaze iako ih od toga štiti članak 188. Zakona o radu. Podsjetimo, redom su otpuštani Noel Mirković, Dubravka Blaško, Maša Jerin, Slaven Legović i, kao posljednji, Paulo Gregorović. Sindikat novinara objašnjava kako je model uvijek isti, a izgleda tako da se sindikalisti proglase tehnološkim viškom i „istjera ih se na cestu“. Da ovdje uistinu nije slučaj o tehnološkim viškovima, objašnjavaju pravobraniteljici iz Sindikata novinara, svjedoči činjenica da poslodavac potom ne čeka minimalnih zakonom propisanih šest mjeseci, već odmah angažira druge novinare. Često su to, napominju, jeftini agencijski radnici ili studenti, koji potom obavljaju identične radne zadatke koje su obavljali otpušteni novinari. Ne treba napominjati da se to itekako kosi sa zakonom.