Novosti

11. 07. 2006.

Sindikalna košarica NHS-a: SVE MANJE HRVATSKIH OBITELJI MOĆI ĆE NA LJETOVANJE

ZAGREB, 11. srpnja 2006. (Hina) - Ove će godine oko 40 posto hrvatskih obitelji otići na ljetovanje, a idućih godina bit će ih sve manje, procjenjuju Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).
"Prosječna hrvatska obitelj sve teže će ići na more, jer će cijene na Jadranu rasti brže od prosječne plaće", upozorio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare.
Na Jadranu je sve više hit-odredišta s visokim cijenama, pa si ih mogu priuštiti samo stranci i domaći turisti duboka džepa.
Skuplji od prosjeka su Istra, Dubrovačko primorje i otoci, pa su za obiteljski turizam najpogodniji srednja Dalmacija i Hrvatsko primorje.
Najjeftinije ljetovanje za obitelji koje nemaju vikendice ili prijatelje s kućom na moru jest kampiranje u šatoru u nekom od jeftinih kampova, pokazuju analize NHS-a.

Štedljiva četveročlana obitelj koja će odsjesti u kampu, voziti se svojim autom i nositi svoju hranu, te ništa ne trošiti na provod, može tjedan dana izdržati s 3.000 kuna, rekao je Sever.
No, radi se o najjeftinijoj mogućoj varijanti, a smještaj u polupansionu u hotelu ili apartmanima dođe između 4.250 kuna i 5.100 kuna za sedam dana.
Ukupan trošak, s izvanpansionskom potrošnjom, i uz povoljan aranžman iznosio bi između 6.000 i 6.900 kuna.
Zbog toga Hrvatima slabijeg imovnog stanja sve zanimljivijim odredištima postaju Grčka, Turska i Tunis, no Sever tvrdi da usprkos jeftinim aranžmanima hrvatski turisti zbog dodatnih troškova tamo neće bolje proći nego na Jadranu.
Hrvatskim građanima inače za podmirenje obiteljskih troškova nedostaje 30 posto primanja, pa se "krpaju" uz pomoć kartica i minusa.
No, za uzimanje novih kredita ostaje sve manje prostora, jer Hrvati već imaju 80 milijardi kuna zaduženja, kaže Sever.

ŽIVOTNI TROŠKOVI U LIPNJU ZA 1,33 POSTO MANJI NEGO U SVIBNJU
ZAGREB, 11. srpnja 2006. (Hina) - Sindikalna košarica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane hrvatske obitelji u lipnju iznosili 6.364 kune, što je za 1,33 posto manje nego u svibnju.
Prosječna plaća isplaćena u svibnju iznosila je 4.494 kune i bila je dostatna za pokrivanje 70,62 posto troškova, što je za 0,73 posto manje nego prethodnog mjeseca.
Uključe li se i troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje stana, košarica iznosi 8.102 kune, a pokrivenost prosječnom plaćom je svega 55,47 posto.
Najveća pokrivenost potrošačke košarice zabilježena je u Splitu gdje je prosječna plaća bila dostatna za 78,59 posto troškova četveročlane obitelji, a najmanja u Puli gdje se plaćom moglo pokriti tek 63,02 posto troškova.
Košarica za kućanstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosila je 3.322 kune, a prosječnom mirovinom moglo se pokriti tek 56,12 posto troškova.

ŽIVOTNI TROŠKOVI U LIPNJU MANJI NEGO U SVIBNJU
HRT, 11. srpnja - Sindikalna košarica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane hrvatske obitelji u lipnju iznosili 6.364 kune, što je za 1,33 posto manje nego u svibnju.
Prosječna plaća isplaćena u svibnju iznosila je 4.494 kune i bila je dostatna za pokrivanje 70,62 posto troškova, što je za 0,73 posto manje nego prethodnog mjeseca.
Uključe li se i troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje stana, košarica iznosi 8.102 kune, a pokrivenost prosječnom plaćom je samo 55,47 posto. Najveća pokrivenost potrošačke košarice zabilježena je u Splitu gdje je prosječna plaća bila dostatna za 78,59 posto troškova četveročlane obitelji, a najmanja u Puli gdje se plaćom moglo pokriti tek 63,02 posto troškova. Košarica za kućanstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosila je 3.322 kune, a prosječnom mirovinom moglo se pokriti tek 56,12 posto troškova.
Predsjednik NHS-a Krešimir Sever izjavio je da se procjenjuje da će ove godine samo oko 40 posto hrvatskih obitelji otići na ljetovanje, a idućih godina bit će ih sve manje, jer će cijene na Jadranu rasti brže od prosječne plaće. Najjeftinije ljetovanje za obitelji koje nemaju vikendice ili prijatelje s kućom na moru jest kampiranje u šatoru u nekom od jeftinih kampova, pokazuju analize NHS-a. Štedljiva četveročlana obitelj koja će odsjesti u kampu, voziti se svojim autom i nositi svoju hranu, te ništa ne trošiti na provod, može tjedan dana izdržati s 3.000 kuna, rekao je Sever. No, radi se o najjeftinijoj mogućoj varijanti.

Sve manje hrvatskih obitelji može na ljetovanje
(RADIO 101, 11. srpnja)Odlazak na ljetovanje prosječnoj hrvatskoj obitelji polako postaje prava noćna mora uz plaću koja pokriva tek 70 posto osnovnih troškova.
Sindikalna košarica prošli je mjesec iznosila 6.350 kuna, a odlazak na ljetovanje četveročlanoj obitelji povećat će ju u prosijeku za dodatnih 4.500 kuna, tako da će se većina Hrvata za potrebe ljetovanja dodatno kreditno opteretiti, upozorava sindikalac Krešimir Sever.
"Činjenica je da su danas građani, po evidentiranom dugu kod banaka, digli kredita od preko 80 milijardi kuna. I za veliku većinu građana ovo ljetovanje će također biti potreba za dodatnim zaduživanjem. Mnogi blagoslivljaju kartice, minuse po tekućim računima, međutim sve to dolazi na naplatu", ističe Sever.
Najbolje će proći oni sretnici koji imaju vikendice, koji polako postaju privilegirana skupina, veli Sever. Za one koji nemaju vikendicu, sedmodnevni odmor povećat će mjesečne izdatke za minimalno 3.000 kuna, koliko stoji najjeftinija varijanta sedmodnevnog ljetovanja. Usprkos tome, procjenjuje se da će ove godine na ljetovanje otići oko 40 posto hrvatskih obitelji, no idućih bi godina taj postotak mogao biti sve manji, upozoravaju sindikati.
Naša obala sve više postaje skupa hit destinacija, a troškovi prijevoza sve više rastu, u prilog čemu idu i najnovija Inina poskupljenja goriva. "Ne želimo biti zloguki proroci, ali čini se da će nastupajućih godina biti sve teže za većinu hrvatskih građana otići na more, jer će cijene izgleda rasti brže nego što će rasti prosječne plaće. S obzirom da sve brže rastu troškovi života na drugim pozicijama i sve je manje slobodnih kapaciteta čak i za kredite, mislim da će slijedeće godine temeljem toga biti još teže", zaključuje Sever.

TURISTIČKA KOŠARICA Samo 40 posto hrvatskih obitelji ide na ljetovanje
U kamp-prikolici dvaput jeftinije
Autor NADA KOLEGA
(Večernji list, 11. srpnja) Tek će 40 posto hrvatskih obitelji ove godine otići na more, i to na tjedan dana, najviše da udovolje djeci, a sudeći prema njihovu standardu, najprihvatljiviji su im kampovi u koje će donijeti svoju hranu i piće. Naime, cijene su na moru gotovo dvostruko više.

Odmor na rate
Procjena je to za ljetovanje prosječne hrvatske obitelji koju je izradio Nezavisni hrvatski sindikat Krešimira Severa. A prosječna hrvatska obitelj, procjenjuje se, sve će rjeđe odlaziti na more jer hit-destinacije poput istarskog i dubrovačkog primorja, kao i odmor na otocima, mogu platiti samo oni dubljeg džepa.
Osim toga, prosječna plaća ne prati stopu porasta cijena ljetovanja na moru. Oni najštedljiviji, koji neće potrošiti ni kune na izvanpansionsku ponudu, najjeftinije mogu ljetovati za tri tisuće kuna tjedno u kampu ili, za približno pet tisuća kuna, u polupansionu hotela ili apartmana.
Međutim, u tom slučaju moraju kupovati dodatnu hranu ili jesti u izvanpansionskoj ponudi pa se trošak i u najpovoljnijem aranžmanu penje i do sedam tisuća kuna. Hrvati slabijeg imovnog stanja raspituju se sve češće i za aranžmane u Grčkoj, Turskoj ili Tunisu, ali se, jer su im nepoznati dodatni troškovi, ipak odlučuju za Jadran. Nije rijetkost da se odmor plaća karticama te na čak 24 rate, a računa se i na dopušteni minus u bankama.

Sretnici s vikendicama
Najbolje prolaze oni koji imaju vikendice u većini slučajeva riječ je o vikend-kućama koje su kupili ili sagradili njihovi roditelji prije 20-30 godina, u kojima nerijetko ugošćuju i rodbinu i prijatelje. Odnedavno, "moda" je i zajednička kupnja kamp-kućica i šatora, koje onda dijeli nekoliko obitelji.

Događaji dana
I najskromnije ljetovanje plaćat će se mjesecima
Piše: G. Galović
(JUTARNJI LIST, 11. srpnja) ZAGREB - U Nezavisnim hrvatskim sindikatima procjenjuju da će ove godine oko 40 posto hrvatskih obitelji otići na godišnji odmor, a oni koji si i priušte ljetovanje uglavnom će ga otplaćivati još mjesecima na čekove i kartice.
Prema izračunima NHS-a, prosječnoj četveročlanoj obitelji najisplativije je ljetovati u nekom od jeftinijih kampova, na more putovati osobnim automobilom i od kuće ponijeti dio hrane. Naime, u tom će slučaju sedmodevni odmor platiti između 3000 i 3500 kuna. Riječ je doista o najjeftinijoj verziji ljetovanja u kojoj obitelj neće previše trošiti na izlaske u restorane i ostalu izvanpasionsku potrošnju.
Nemaju li pak obiteljsku vikendicu ili prijatelje koji će im osigurati smještaj, na raspolaganju su im hoteli pa će, izračunali su sindikalci, za sedam polupansiona po osobi trebati izdvojiti od 1600 do 4000 kuna.
Tako bi četveročlana obitelj čak i u najjeftinijoj varijanti, s popustima za djecu, samo za smještaj u apartmanu ili hotelu morala platiti između 4250 i 5100 kuna. Ukupan trošak, s izvanpansionskom potrošnjom, i uz povoljan aranžman iznosio bi između 6000 i 6900 kuna.
- Prosječna hrvatska obitelj sve teže će ići na more, jer će cijene na Jadranu rasti brže od prosječne plaće. Najteže je obiteljima koje nisu prije dvadesetak godina uspjele sagraditi neku vikendicu na moru koja je tada bila uobičajena za srednju klasu koje danas nema - istaknuo je predsjednik NHS-a Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare.
U NHS-u su upozorili i da je najnovija sindikalna košarica za lipanj iznosila 6364 kune pa je s prosječnom plaćom od 4494 kune moguće pokriti samo 70 posto osnovnih životnih troškova.
- Budući da obiteljima iz mjeseca u mjesec nedostaje 30 posto primanja da bi pokrile najosnovnije troškove, jasno je da će se većina morati zadužiti da bi otišli na ljetovanje - zaključio je Sever. Sindikalci su pozdravili potez zagrebačkoga gradskog Ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje koji će ove godine osigurati ljetovanje za 3200 djece iz siromašnih obitelji.