Novosti

28. 03. 2006.

SINDIKALNE SREDIŠNJICE O NACIONALNOJ STRATEGIJI I ZDRAVSTVENIM ZAKONIMA

ZAGREB, 28. ožujka 2006. (Hina) - Četiri sindikalne središnjice u današnjem su priopćenju negativno ocijenile Nacionalnu strategiju zdravstva 2006. - 2011. i predloženi paket zdravstvenih zakona ustvrdivši da će oni povećati ionako veliku nejednakost građana.
Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga sindikata i Sindikat usluga UNI-CRO drže da je Nacionalna strategija zdravstva manjkavi prikaz aktualnih problema i popis koraka bez jasnih ciljeva, vremenskog okvira, nositelja i kriterija za ocjenu uspješnosti predviđenih mjera.
Sindikati se snažno protive "strateškom opredjeljenju" smanjenja udjela javne potrošnje za zdravstvo na račun privatne potrošnje sve dok je u Hrvatskoj 314.000 nezaposlenih, a 18,8 posto stanovnika ugroženo siromaštvom; dok prosječna plaća iznosi 4.500 kuna, a prosječna mirovina umirovljenih u 2005. godini 1.244 kune.
Izravna plaćanja koja se predlažu u novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju represivna su i često ograničavaju pristup zdravstvenoj zaštiti.
Građani za korištenje prava iz osnovnog obveznog zdravstvenog osiguranja već plaćaju doprinos na plaće, administrativnu pristojbu, dopunsko zdravstveno osiguranje ili participaciju, a sutra će plaćati i za lijekove s dopunske liste.
Osim toga, sindikalci upozoravaju da je za reformu zdravstvenog sustava nužan bar minimalni društveni konsenzus a Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi prekršilo je dogovor iz listopada 2005. o formiranju radne grupe za zdravstvenu reformu.
Prije rasprave o predloženim zakonima treba raspraviti Nacionalnu strategiju zdravstva (srednjoročnu i dugoročnu); urediti zdravstveni sustav (uvesti standardizaciju - ISO); uvesti sustav praćenja učinkovitosti zdravstvenih ustanova; uvesti elektroničku zdravstvenu karticu i sl.
Također, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje treba pozicionirati kao neovisnu instituciju, a njegova sredstva izdvojiti iz državne riznice.