Novosti

08. 12. 2005.

SINDIKALNI PROSVJED ISPRED HT-A ZBOG PROGLAŠENJA TEHNOLOŠKOG VIŠKA

RSRH je prozvao drugi sindikat u HT-u zbog dodvoravanja upravi

RSRH jedan je od sindikata u Hrvatskoj čije najave sindikalnih prosvjeda nisu samo sredstvo za pridobijanje jednodnevnog publiciteta.
Svoju vjerodostojnost potvrdili su i danas, održavanjem prosvjeda ispred sjedišta HT-a, tvrtke koja je osim profita koji se mjeri u milijardama uspješna i u politici njegove raspodjele na što manji broj gladnih usta.
HT svoj image tvrtke koja u hrvatske domove donosi komunikaciju gradi na protjerivanju svojih radnika, kako bi imali više vremena za telefoniranje.
Možda uskoro uvedu i poseban tarifni model za tisuće prekobrojnih radnika. Predlažemo slogan: NAZOVITE NAS - PLATIT ĆETE KAD SE ZAPOSLITE!

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Republički sindikat radnika Hrvatske organizirao je danas radnički prosvjed zbog najavljenog proglašenja tehnološkog viška u Hrvatskom telekomu (HT) uslijed kojega bi bez
radnog mjesta do kraja godine trebalo ostati 639 radnika, a do 2008. ukupno 3000 radnika.
Trenutno u HT-u radi 6700 radnika, a cilj je Uprave da 2010. u tvrtki bude njih 1500.
Prosvjedna povorka od dvjestotinjak radnika kretala se od sjedišta sindikata u Ulici Kneza Mislava preko Trga bana Jelačića do sjedišta HT-a u Ho-to tornju u Savskoj ulici, gdje ime se, uz zvižduke upućene Upravi, obratio predsjednik Sindikata Jadranko Vehar.
Upravi tvrtke poručio je da su sindikat i radnici protiv proglašenja tehnološkog viška jer tvrtka koja godišnje ostvari dobit od dvije milijarde kuna ne bi trebala otpuštati već zapošljavati radnike.
Prema kolektivnom ugovoru, svaki radnik proglašen viškom trebao bi primiti otpremninu u brutto iznosima od 170 do 280 tisuća kuna.
Vehar smatra da tehnološkog viška ne može biti sve dok se u HT-u radi prekovremeno, a 1000 korisnika čeka na telefonski priključak.
Podsjetio je da je Deutsche telekom 2002. potpisao sporazum o prekvalifikaciji 3000 radnika, ali da se prekvalificiralo svega stotinjak radnika. Uz to, kako je rekao, radna mjesta onima koji su stvarali HT oduzima i više stotina studenata i zaposlenih na ugovor o djelu.
"U HT-u danas samo jedan sindikat prosvjeduje, dok je drugi sindikat pozvao svoje članove da se ne odazovu na prosvjed kako bi se dodvorili Upravi", rekao je Vehar, prozivajući većinski Hrvatski sindikat
telekomunikacija i njegovog čelnika Josipa Pupića, ujedno i predstavnika radnika u Radničkom vijeću HT-a.
"Pupić je kao član Radničkog vijeća digao ruku da u naredne dvije godine iz HT-a izađe svaki drugi radnik", kazao je Vehar.
Republički sindikat radnika Hrvatske ima oko 2700 članova, a 3500 ih je u Hrvatskom sindikatu telekomunikacija koji je za sutra najavio konferenciju za novinare o istoj temi. (Hina) xmt yso