Novosti

12. 07. 2006.

SINDIKAT: SMANJILI PLAĆE VATROGASCIMA KAKO BI IM PLATILI PREKOVREMENI RAD

Vatrogascima koji se izravno izlažu opasnosti smanjena je plaća, ali članovima Upravnog vijeća JVP nije njihova naknada

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Upravno vijeće Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Ploča, prošlog je mjeseca donijelo odluku zbog koje će profesionalni vatrogasci Ploča sami financirati svoj prekovremeni rad i pasivno dežurstvo u požarnoj sezoni, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika.
Upravno vijeće zaključilo je da zbog nedostatnih sredstava za isplatu materijalnih prava, koja proizlaze iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike - prekovremenih sati i pasivnog dežurstva, treba smanjiti vrijednost koeficijenata za plaće vatrogasaca za 10 posto, čime bi se namaknula potrebna sredstva za isplatu tih prava.

No, osim tog apsurda, teret navodnog nedostatka sredstava nije raspoređen jednako i solidarno jer, za razliku od običnih vatrogasaca kojima su koeficijent i plaća smanjeni za 10 posto, zapovjedniku i dozapovjedniku JVP-a koeficijent je ostao isti, a nisu smanjene ni naknade članovima Upravnog vijeća.
Sindikat će o tome obavijestiti Državnu upravu za zaštitu i spašavanje i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, ali i Odjel proračunskog nadzora Ministarstva financija, jer je Odlukom o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi za 2006. godinu za plaće 16 vatrogasaca i materijalne troškove pločanskog JVP-a predviđeno 2.010.066 kuna.
Sindikat već vodi sudske sporove zbog isplate razlike plaće za pločanske vatrogasce, a nastavi li se s praksom nezakonitog smanjivanja plaća zatražit će i kaznenu odgovornost odgovornih za takvo stanje, ističe se u priopćenju.