Novosti

02. 05. 2018.

Sindikat: Što je gradonačelnik Vrgorca dosad čekao s ocjenjivanjem i nagrađivanjem službenika

ZAGREB, 2. svibnja 2018. (Hina) -Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u srijedu da je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić (Most), koji je najavio donošenje pravilnika o ocjenjivanju tamošnjih službenika i namještenika, već trebao započeti s ocjenjivanjem i nagrađivanjem službenika i namještenika u lokalnoj samoupravi jer mu je to zakonska obveza.

 

Dio medija požurio je pohvaliti mladog gradonačelnika i saborskog zastupnika zbog predstojećeg obračuna s neradnicima u gradskoj upravi, uzgred napominjući kako pozitivni propisi već predviđaju ocjenjivanje "kao mogućnost" i tako nasjeo na priču o inovativnosti i političkoj smjelosti hrabrog političara.

 

Naime, ocjenjivanje službenika i namještenika u lokalnoj samoupravi nije "mogućnost" već zakonska obveza, upozorava sindikat u priopćenju.

 

Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi iz 2008. godine kaže da se službenici ocjenjuju svake godine najkasnije do 31. ožujka za prethodnu kalendarsku godinu, te da se kriteriji za ocjenjivanje službenika i način provedbe ocjenjivanja propisuju općim aktom lokalne jedinice.

 

Budući da statut Vrgorca iz 2009. godine uređuje da gradonačelnik donosi odluku o kriterijima za ocjenjivanje službenika i načinu provedbe ocjenjivanja, nameće se pitanje kako to da Vrgorac dosad nije poštovao zakon i vlastiti statut i treba li lokalnu vlast koja ne poštuje pozitivne propise hvaliti samo zato jer ih je konačno otkrila, naglašava sindikat.

 

Osim toga, da bi uveo pravilnik o ocjenjivanju i ocjenjivanje kao temelj za nagrađivanje sukladno rezultatima rada, gradonačelnik mora donijeti pravilnik kojim će se urediti kriteriji utvrđivanja natprosječnih rezultata i način isplate dodatka za uspješnost na radu, a kao obvezan kriterij mora se uzeti u obzir ocjena službenika.

 

Treba utvrditi i masu sredstava za dodatke za uspješnost u radu, što je također obveza gradonačelnika. Ni to nije nova obveza, pa su tako župani, gradonačelnici i općinski načelnici bili dužni pravilnike o nagrađivanju donijeti najkasnije šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tj. do rujna 2010. godine.

 

Naravno, Pranić nije kriv što njegovi prethodnici nisu donijeli akte koje im propisuju pozitivni propisi i statut, ali i on se mogao u prethodne dvije godine, koliko je na vlasti, informirati koje su mu obveze, a postavlja se i pitanje nadzora nad radom jedinica lokalne i područne samouprave koje godinama ne izvršavaju obveze, ističe sindikat u priopćenju.