Novosti

27. 03. 2006.

SINDIKAT: SUCI MORAJU NA POPRAVNI IZ RADNOG PRAVA

ZAGREB, 27. ožujka 2006. (Hina) - Stručno znanje nekih hrvatskih sudaca u vezi radnog prava na zabrinjavajućoj je razini, ocjenjuje se u današnjem priopćenju Sindikata državnih službenika i namještenika.
Sindikat navodi primjer iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu kada savjetnicima koji su koristili privatne automobile u službene svrhe nije isplaćivana Kolektivnim ugovorom (KU) utvrđena naknada od 30 posto cijene benzina po kilometru, već naknada sukladna odluci Vlade u nižem i fiksnom iznosu od 1,20 kuna.
Sindikat je poslodavca upozorio na obvezu primjene KU-a, no ravnatelj Ivan Katalenić to je glatko odbio, kao i poziv da se problem riješi posredovanjem Ureda za socijalno partnerstvo.
Rezultat je, za sada, preko 500.000 kuna dosuđenih u korist članova sindikata, u što su uključene zatezne kamate i sudski troškovi.
No manji dio radnika Zavoda do svojeg prava nije došao sudskim putem, jer pojedini suci ne znaju dovoljno o kolektivnim ugovorima kao izvoru radnog prava.
Tako je Županijski sud u Sisku s predsjednicom vijeća Anom Beloglavec na čelu, preinačio presudu Općinskog suda u Kutini i odbio zahtjev za isplatom putnih troškova, jer sutkinja Beloglavec to smatra pogrešnom primjenom materijalnog prava.
Po Zakonu o radu, poslodavac i sindikat mogu ugovoriti povoljnije uvjete za radnika od uvjeta određenih zakonom, a u slučaju da je neko pravo različito uređeno kolektivnim ugovorom ili zakonom, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo.
Sutkinjino nepoznavanje radnog prava u tom postupku je službenicu Zavoda stajalo 3.965 kuna, upozorava sindikat.
Takvih sudaca ima manje od onih koji su nešto naučili na kolegiju radnog prava, ali još uvijek previše, pa sindikat predlaže ministrici pravosuđa Ani Lovrin da organizira dodatnu edukaciju za suce koji ne znaju dovoljno o važnosti kolektivnog ugovora. (Hina) pp/xmd ymd